Express

Tri fijakera

- J. DURIĆ

Uz sve čudesne merake Bore Janjića Šapčanina dešavao se i momenat kada bi zakupio tri fijakera. U jednom bi se vozio on i šabačke „glavešine“, u drugom njegova harmonika bi gostovao i u Šapcu, Beogradu, Novom Sadu, Sarajevu... Postaje i stalni solista Radio Beograda. Snima svoje pjesme „Da zna zora šta je milovanje“, „Dva su cveta u bostanu rasna“, „Golubice bela“, „Oj, kaduno, kono mori“, „Od sabaha do akšama“, „Kad Alija mladi beg bijaše“, „Djevojka je jaciju klanjala“, „Crven fesić“, „Da nije ljubavi, ne bi svita bilo“... Radio za produkciju i arhiv Radio Beograda, ali i u Parizu, Beču, Berlinu, Pragu...

Bora je važio za galantnog gospodina, koga su Šapčani neopisivo poštovali. Dali mu i nadimak Bora Šapčanin, ali ga nazivali i „Šabački Pavaroti“. I uopšte narod je toliko volio njegove pjesme da su ostale kao narodne, u naslijeđe budućim generacija­ma pjevača. Voljele ga slušati i Sarajlije, a sa Zaimom Imamovićem je dosta vremena drugovao. U periodu Drugog svjetskog rata nastaju a u trećem fijakeru vozio bi se njegov šešir i štap. To je, čini se, isključivi razlog da su mu sugrađani posvetili pjesmu „Kad je deda lumpovao“. njegove nevolje. Četnički čelnici su ga tjerali da im pjeva. Tako je nakon rata proglašen okupatorsk­im saradnikom, suđeno mu. Proveo dosta vremena u požarevačk­om zatvoru „Zabeli“.

Umro u 55. godini

A on stalno govorio da ga ne zanimaju ni četnici, ni Nijemci a ni partizani. Da njega zanima samo muzika. Pjevao Bora i u zatvoru i kao zatvorenik gostovao diljem Jugoslavij­e. A Radio Beograd ga otpisao, njegove ploče i snimke „zabacili“. Da bi tek 2021. godine RTS presnimio njegovu gramofonsk­u ploču iz 1935. godine „Oj kaduno, kono mori“. Obolio je, bolovao i umro u 55. godini života. Sahranjen na Kamičkom groblju uz svoju obitelj. Čuveni Bora Janjić Šapčanin, ličnost sa čitavim nizom strasti prema sreći, ženama i uopšte matefori ćeifa.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina