Oslobodjenje

IZABRANE MUFTIJE, UZ 67 AMANDMANA NA USTAV

Dana{njim konsenzuso­m potvrdili smo da smo jedinstven­a zajednica na ~elu sa reisu-l-ulemom, Vije}em muftija, na{im Saborom i Rijasetom, sa Ustavom IZ-a, te Ustavnim sudom IZ-a u BiH. Ovih pet organa dobilo je nadle`nost nad cijelom zajednicom ma gdje se o

- M. \UROVI] RUKAVINA

Sa 70 glasova za i samo jednim suzdr`anim Sabor Islamske zajednice (IZ) u BiH ju~er je usvojio 67 amandmanan­aUstavIZ-a.Timeje, prema rije~ima Safeta Softi}a, predsjedni­ka Sabora IZ-a u BiH, manifestir­an visok stepen jedinstva o krucijalni­m pitanjima.

Vije}e muftija

Predsjedni­k Sabora dodao je da se radi o toliko korjenitim promjenama Ustava Islamske zajednice, da se moglo slobodno razmi{ljati i o dono{enju potpuno novog akta.

- Ovi amandmani obuhvataju veliki broj promjena unutar organizaci­je i strukture IZ-a, unutar odre|enih nadle`nosti. Glavni pravci promjena ti~u se vi{eg stepena jedinstva unutar IZ-a, posebno kad se to odnosi na islamske zajednice u susjednim dr`avama i iseljeni~kom dijelu IZ-a {irom svijeta. Vi{i stepen jedinstva je postignut uz punu suglasnost sa islam- skim zajednicam­a u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji. U strukturi IZ-a uveden je potpuno novi organ Vije}e muftija, koje je nadle`no za vjerska pitanja. Rijaset IZ-a dobio je potpuno drugu formu kao izvr{no tijelo Sabora, koje }e se baviti odre|enim striktnim resorima i po svojoj nadle`nosti i po svojoj strukturi to je druga~ije koncipiran Rijaset u odnosu na dosada{nji. Uspostavlj­en je i srednji nivo organizaci­je unutar IZ-a, a to je nivo koji se ti~e me{ihata, muftijstav­a i svih krovnih organizaci­ja u dijaspori i niza drugih manje interesant­nih pitanja, ali va`nih za zajednicu, precizirao je Softi}.

Izmjenamaj­epropisano­idamandat muftije traje pet godina, te da su mogu}anajvi{edvaovakva­mandata. Uvedeni su i mandati za glavne imame, ~iji se broj ne ograni~ava.

Reisu-l-ulemaHusei­nef.Kavazovi} nije krio radost {to je nakon sedam godina nastojanja uspje{no okon~anarekonst­rukcijaUst­avaIZ- a.Onseposebn­oosvrnuona­sasvim nova zadu`enja Vije}a muftija.

- Vije}e muftija }e imati odgovornos­t naspram na{e hanefijske bosanske tradicije islama. Na{e muftije moraju pokazati da su sposobne interpreti­rati islam onako kako se ovdje `ivio stotinama godina, kazao je reisu-l-ulema Kavazovi}.

Dodao je da je promjenama Ustava napravljen kvalitetan pomak, uklju~uju}i islamske zajednice sa ovih prostora, iz domovinski­h zemalja, koje su raspadom Jugoslavij­e u jednom periodu bile na neki na~in labavo vezane za IZ u BiH.

- Dana{njim konsenzuso­m potvrdili smo da smo jedinstven­a zajednica na ~elu sa reisu-l-ulemom, Vije}em muftija, na{im Saborom i Rijasetom, sa Ustavom IZ-a i Ustavnim sudom IZ-a u BiH. Ovih pet organa dobilo je nadle`nost nad ci- jelom zajednicom ma gdje se ona nalazila, poru~io je reis.

Nove muftije - nova epoha

Sabor IZ-a je ju~er imenovao zamjenika reisu-l-uleme i muftije.

-Nadamoseda}esanovimmu­ftijama IZ iskora~iti u jednu novu epohu i da }emo s Bo`ijom pomo}imo}idaodgovor­imozadacim­ana ono {to od nas muslimani BiH i o~ekuju, kazao je reis Kavazovi}.

Mr. Husein ef. Smaji}, dosada{nji sarajevski muftija, zamjenik je reisu-l-uleme, a dr. Enes ef. Ljevakovi} muftija sarajevski, dr. Osman ef. Kozli} muftija banjalu~ki, dr. Ahmed ef. Adilovi} muftija travni~ki, Hadis ef. Pa{ali} muftija vojni, Salem ef. Dedovi} muftija mostarski, Remzija ef. Piti} muftija gora`danski, Hasan ef. Maki} muftija biha}ki, mr. Ejub ef. Dautovi} muftija zeni~ki, dr. Ned`ad ef. Grabus muftija ljubljansk­i i Muamer ef. Zukorli} muftija sand`a~ki. Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlovi} imenovan je ranije.

Usvojeni su i izvje{taji o radu Rijaseta i finansijsk­i izvje{taj za 2013.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina