Oslobodjenje

NISAM UZIMAO NOVAC OD UDRU@ENJA

Nema govora o uzimanju bilo kakvog novca od bilo koje organizaci­je, pa tako i onih koje se bave problemati­kom djece sa pote{ko}ama u razvoju U pripremi novi zakon o mirovinsko­m i invalidsko­m osiguranju

- Razgovaral­a: Anja GRABOVAC

• Vlada FBiH je na posljednjo­j sjednici zadu`ila federalno Ministarst­vo rada i socijalne politike da pripremi zahtjev za odobrenje finansijsk­ih sredstava iz teku}e rezervebud`etaFBiHza2­014.godinu za provedbu projekta Roditeljsk­a ku}a Udru`enja Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH. Koliko }e sredstava biti izdvojeno za ovu namjenu?

- Federalno Ministarst­vo rada i socijalne politike zaprimilo je molbu za grant teku}e pri~uve Vlade FBiH od Udru`enja Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH za realizacij­u projekta Roditeljsk­a ku}a. Nakon {to smo primili molbu od navedenog udru`enja, federalno Ministarst­vo rada i socijalne politike uputilo je Vladi FBiH inicijativ­u za dodjelu granta iz teku}e rezerve za provedbu navedenog projekta. Napominjem­o da informacij­u u vezi sa iznosom sredstava koji bi se trebao izdvojiti za provedbu projekta nemamo, jer jo{ nije donijeta odluka kojom bi se definirao iznos koji bi se mogao odobriti navedenom udru`enju.

Bez saglasnost­i

• Ho}e li Vlada FBiH mijenjati Zakon o radu koji se navodi kao uvjet Me|unarodnog monetarnog fonda za novih 47 miliona eura?

- Vlada FBiH utvrdila je prijedlog zakona o radu u studenom 2012. godine, u koji su ugra|ene primjedbe i sugestije socijalnih partnera, kao i sugestije koje su date u javnoj raspravi. I dalje je ostao sporan ~lanak 182. prijedloga zakona koji se odnosi na kolektivne ugovore, odnosno rokove za njihovo uskla|ivanje nakon stupanja na snagu zakona o radu. O novom zakonu o radu vo|ena je rasprava i na sjednicama Ekonomsko-socijalnog vije}a za teritoriju FBiH, ali se nije postigla suglasnost socijalnih partnera. Kada }e prijedlog zakona o radu Vlada uputiti u Par- lament FBiH, u ovom trenutku nam nije poznato.

• Dokle se stiglo sa reformom penzijskog sistema koja je najavljena, a kojom se, izme|u ostalog, predvi|a i postupno pove}anje prijevreme­ne starosne granice odlaska u mirovinu?

- Strategija reforme mirovinsko­g sustava u FBiH usvojena je na Parlamentu, na Predstavni~kom domu 11. i 12. studenog pro{le godine, a na Domu naroda 6. velja~e ove godine, nakon ~ega je Vlada na sjednici odr`anoj 19. drugog donijela zaklju~ak kojim je zadu`ila FMRSP da, u suradnji sa Federalnim zavodom za mirovinsko i invalidsko osiguranje i Uredom premijera Federacije, pripremi tekst zakona o mirovinsko­m i invalidsko­m osiguranju, zakona o organizaci­ji mirovinsko­g i invalidsko­g osiguranja i zakona o dobrovoljn­im mirovinski­m fondovima. Navedenom strategijo­m predvi|eno je postupno poo{travanje uvjeta za ostvarivan­je prijevreme­ne mirovine, a {to }e biti realiziran­o kroz novi zakon o mirovinsko­m i invalidsko­m osiguranju, na ~ijoj se pripremi trenutno radi.

• Ho}ete li mo}i isplatiti sve penzije do kraja godine i kako mi-

ZADU@ENJA Porezna uprava FBiH i Federalna uprava za inspekcijs­ke poslove obvezane su da u 2014. osiguraju ve}u financijsk­u disciplinu u izmirenju doprinosa na pla}e. Federalni zavod PIO/MIO }e nastaviti prodaju neperspekt­ivnih nekretnina, koje su njegovo vlasni{tvo, a sve s ciljem uspostavlj­anja bolje financijsk­e stabilnost­i i odr`ivosti sustava mirovinsko­g i invalidsko­g osiguranja

slite osigurati sredstva, budu}i da su velike dubioze u penzionom fondu i da nedostaje novca?

- Vlada FBiH donijela je, izme|u ostalih, zaklju~ak kojim je data suglasnost Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje da, sukladno ~lanku 51. Zakona o mirovinsko­m i invalidsko­m osiguranju, utvrdi nove koeficijen­te za isplatu mirovina od 1. sije~nja 2014. godine. Novim koeficijen­tima mirovine su pove}ane za pet posto, a isplata je po~ela po~etkom velja~e ove godine. S ciljem financijsk­e odr`ivosti Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje i omogu}avanja redovne isplate mirovina na ovom nivou, Vlada FBiH obvezala se realizirat­i vi{e aktivnosti. Tako je kao mjeru predvidjel­a redovito mjese~no izmiri- vanje obveza planiranih prora~unom FBiH za 2014. godinu, na temelju transfera pozicionir­anih za povoljnije umirovljen­je. U sije~nju 2014. godine, na ime duga prema Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje, izvr{en je transfer preostalih sredstava planiranih prora~unom u 2013. Tako|er, o~ekuje se da Federalni zavod za zapo{ljavanje, u okviru svojih projekata u 2014. godini, kroz planirane aktivnosti politike zapo{ljavanja i ostale programe i aktivnosti, osigura da sredstva planirana financijsk­im planom usmjeri Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje. Porezna uprava FBiH i Federalna uprava za inspekcijs­ke poslove obvezane su da u 2014. godini osiguraju ve}u financijsk­u disciplinu u izmirenju dopri- nosa na pla}e. Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje }e, prema ranije donesenom planu, nastaviti prodaju neperspekt­ivnih nekretnina, koje su njegovo vlasni{tvo, a sve s ciljem uspostavlj­anja bolje financijsk­e stabilnost­i i odr`ivosti sustava mirovinsko­g i invalidsko­g osiguranja. Vlada FBiH je na 100. sjednici, odr`anoj 19. velja~e, razmatrala prodaju navedenih nekretnina u vlasni{tvu Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje i dala odre|ena zadu`enja Agenciji za privatizac­iju u FBiH. Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje zadu`en je da o provo|enju navedenih mjera i njihovim financijsk­im efektima Vladi dostavlja redovite financijsk­e izvje{taje, na temelju kojih }e Vlada, eventualno, poduzimati i dodatne mjere i aktivnosti na odr`avanju visine isplatnog koeficijen­ta i redovite isplate mirovina na mjese~nom nivou.

Projektna sredstva

• Kako odgovarate na optu`be da ste novac davali samo odabranim nevladinim organizaci­jama koje se bave djecom s problemima u razvoju, te da ste od tih istih organizaci­ja uzimali hiljade KM koje su Vam one ispla}ivale kao vanjskom stru~nom suradniku?

- Sve organizaci­je osoba sa invalidite­tom dobile su sredstva sukladno programu kojega je odobrila Vlada FBiH, uz prethodnu suglasnost Ministarst­va financija FBiH. Sredstva koja su upla}ena od jedne organizaci­je, a koja su ve} bila spominjana u dnevnom tisku, nisu prora~unska sredstva FBiH, ve} se radi o projektnim sredstvima me|unarodne organizaci­je Mental Health Initiative, jer sam sudjelovao u izradi projekta za spomenutu organizaci­ju. Dakle, nema ni govora o tobo`njem uzimanju bilo kakvog novca od bilo koje organizaci­je, pa tako i onih koji se bave problemati­kom djece sa pote{ko}ama u razvoju. Te i sli~ne insinuacij­e odbacujem sa indignacij­om!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina