Oslobodjenje

IZA\ITE IZ VIJE]A MINISTARA BiH

- G. KATANA

Sada je krajnje vrijeme da SNSD pokrene inicijativ­u za smjenu Denisa Be}irovi}a i da ga vi{e nikada ne vrati na funkciju koju obavlja, ka`e ^avi}

Lider Narodnog demokratsk­og pokretaDra­gan^avi}pozvaojeSa­vez nezavisnih socijaldem­okrata da prekine koalicioni sporazum sa SDP-om BiH na dr`avnom nivou i istupi iz Vije}a ministara.

Povod za ovaj zahtjev, naveo je ^avi} u ju~era{njem obra}anju novinarima u Banjoj Luci, otvoreno je pismo koje je zamjenik predsjedav­aju}eg Predstavni~kog doma PSBiH Denis Be}irovi} uputio visokom predstavni­ku Valentinu Inzku i {efu Delegacije EU/specijalno­m predstavni­ku EU u BiH Peteru Sorensenu, tra`e}i od njih da iskoriste svoja ovla{tenja i za{tite `rtve genocida. Be}irovi} je naveo kako je pro{lo gotovo pet godina od neuspje{ne i evidentno proma{ene policijske reforme u BiH, protiv koje je on tada glasao jer je i tada, kao i danas, smatrao i upozoravao da MUP RS-a ne pokazuje volju i spremnost da bude u funkciji sigurnosti i slobode za sve gra|ane tog dijela BiH.

Bo{nja~ki jastreb

- Ja mogu samo konstatova­ti u kontekstu i ovog pisma i drugih izjava nekih politi~kih partija iz FBiH, da je ve}i dio bo{nja~kih politi~ara,aliisrpski­h,uvelikouze­oove predizborn­enacionali­sti~kedobo{eipo~eodalupaiz­danaudan,vjeruju}ida}enatajna~insebepred­staviti kao najbolje za{titnike nacionalni­hinteresan­arodakojem­etni~ki pripadaju, izjavio je ^avi} te dodaodajes­veovofarsa­kojujepokr­enuoDenisB­e}irovi}izrazlogaj­er dolaziizSD­P-a,partijekoj­ajenajpouz­danijikoal­icionipart­nerSNSD-a.

Uz podsje}anje da je svojevreme­no glasovima SNSD-a, a na zahtjev zastupnika SDS-a, Be}irovi} zbog istupa protiv RS-a bio smijenjen sa svoje funkcije, te ponovo vra}en na istu, ^avi} je istakao da je sada krajnje vrijeme da SNSD pokrene inicijativ­u za njegovu smjenu i nikada ga vi{e ne vrati na funkciju koju obavlja.

- Be}irovi} je bo{nja~ki jastreb SDP-a koji malo, malo, a posebno u izbornoj godini, priziva ukidanje institucij­a RS-a. Djeluje krajnje farsi~no da predstavni­ci Vade RSa reaguju na njegove izjave, a istovremen­o su najpouzdan­iji partner SDP-a. Obje ove partije nemaju nikakve veze sa socijaldem­okratijom, podvukao je ^avi} te zaklju~io da je izjava Be}irovi}a zbog ~injenice da je poni`avaju}a za MUP RS-a i njegovu vlast, izazov za SNSD.

^avi} je kritikovao i nastavak politike zadu`ivanja Vlade RS-a, s ciljemo~uvanjabud`etskelikvi­dnosti. Komentari{u}i ~injenicu da se Vladazadu`ila,bezsaglasn­ostiNarodn­eskup{tineRS-a,za15milion­a KM kako bi isplatila podsticaje za poljoprivr­edu, podsjetio je da je takva praksa omogu}ena nakon {to je glasovima vladaju}ih stranakauN­SRS-uusvojenpr­otuustavan Zakon o dugu i zadu`enju RS-a.

- Ja sam i ranije upozoravao da odluke o zadu`ivanju mo`e odobriti samo Narodna skup{tina, a ne Vlada, ali zakon u kojem je usvojeno samo okvirno zadu`ivanje za ovu godinu od 245 miliona KM otvara prostor za ovakvu praksu Vlade, rekao je ^avi}.

Uticaj na Selmana

Iako, prema njegovim rije~ima, postoje svi elementi da se ovaj zakon putem apelacije ospori pred Ustavnimsu­domRS-a,NDPtone}e u~initi.

- Ustavni sud RS-a, od kada je za njegovog predsjedni­ka izabran D`erardSelma­n,radipoduti­cajem vladaju}eg SNSD-a i stoga, a i iz ranijih iskustava, znam da nema smisla pred njim poku{ati osporiti nijednu odluku ili zakon koji ova vlast donese, ustvrdio je lider NDPa, te zaklju~io da }e se, ukoliko opozicija RS-a preuzme vlast u oktobru, morati legalnim mehanizmim­a pristupiti depolitiza­ciji Ustavnog suda RS-a.

 ??  ?? ^avi}: SNSD i SDP nemaju veze sa socijaldem­okratijom
^avi}: SNSD i SDP nemaju veze sa socijaldem­okratijom

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina