Oslobodjenje

KAKVE REZULTATE O^EKIVATI NA IZBORIMA?

-

Velika nezaposlen­ost odrazit }e se na rezultate izbora za Evropski parlament, koji }e biti odr`ani u maju ove godine

[est godina krize u Evropskoj uniji i velika nezaposlen­ost odrazit }e se na rezultate izbora za Evropski parlament u maju, koje }e po o~ekivanjima obilje`iti ja~anje stranaka na krajnoj desnici i krajnjoj ljevici.

Populisti i euroskepti­ci

Po posljednji­m anketama, protuevrop­ski populisti, stranke krajnje desnice i krajnje ljevice, populisti, nacionalis­ti i euroskepti­ci, ima}e ~etvrtinu zastupnika u novom sazivu Evropskog parlamenta. Stranke centra (pu~ani, socijalist­i, liberali), koje su do sada imale 72 posto zastupnika, past }e na 65 posto, govore ankete, prenosi agencija Hina.

To, me|utim, ne zna~i da }e krajnja ljevica i desnica biti nova politi~ka snaga u EP-u jer stranke koje ih predstavlj­aju nisu srodne i jako su razjedinje­ne.

Krajnja desnica do sada je u Evropskom parlamentu bila prili~no podijeljen­a i imala je malu politi~ku te`inu, ali sada bi mogla dobiti zamah ulaskom francuske Nacionalne fronte i nizozemske Slobodarsk­e stranke, {to bi tim strankama omogu}ilo ve}i utjecaj u raspravama i u~inkovitije zastupanje njihovih interesa.

Jedina desna euroskepti~na politi~ka grupa u Evropskom parlamentu sada je Evropa slobode i demokracij­e (EFD), koju ~ini deset stranaka predvo|enih britanskim UKIP-om i italijansk­om Sjevernom ligom.

Evropski ~elnici ne kriju zabrinutos­t zbog ja~anja radikala, osobito s krajnje desnice, ali isti~u da }e novi saziv Evropskog parlamenta i dalje biti ve}inski proevropsk­i orijentira­n, napominju}i da se te radikalne stranke me|usobno jako razlikuju i rijetko glasuju zajedno. Desni i lijevi centar morat }e svejedno formirati veliku koaliciju kako bi osigurali ve}inu ili ta~nije, kako isti~u evropski zastupnici, ~e{}e raditi na velikim kompromisi­ma.

Jaz sjevera i juga

Populisti bodove skupljaju na tri glavne teme, protivljen­ju dominaciji Bruxellesa i imigrantim­a, bilo muslimansk­im ili isto~noevropski­m, te lo{em pristupu rje{avanju ekonomske krize, koja je 26 miliona ljudi ostavila bez posla, uklju~uju}i ~etvrtinu mladih. Ispitivanj­a pokazuju da 60 posto Evropljana ne vjeruje u EU, dvostruko vi{e nego 2007, prije izbijanja krize. Kriza je produbila jaz izme|u sjeverne i ju`ne Evrope, kao i podjele unutar dr`ava ~lanica.

 ??  ?? Krajnja desnica je prili~no podijeljen­a i ima malu politi~ku te`inu
Krajnja desnica je prili~no podijeljen­a i ima malu politi~ku te`inu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina