Oslobodjenje

Separatist­i uhvatili posmatra~e OSCE-a

-

Proruski separatist­i na istoku Ukrajine optu`ili su ju~er otete promatra~e Organizaci­je za evropsku sigurnost i suradnju (OSCE) da su {pijuni NATO-a i izjavili da }e biti oslobo|eni samo u razmjeni zarobljeni­ka, prenosi Fena.

Oteti iz autobusa

“Uhvatili smo {pijune NATO-a”, rekao je Denis Pu{ilin, samoprogla{eni ~elnik nezavisne republike Donjeck.

“Oni ne}e biti pu{teni na slobodu. Bit }e razmijenje­ni za na{e zarobljeni­ke”, kazao je ispred sjedi{ta slu`be sigurnosti (SBU) u Slavjansku, upori{tu pobunjenik­a na istoku Ukrajine.

Naoru`ani separatist­i u isto~nom ukrajinsko­m gradu Slavjansku oteli su u petak autobus s me|unarodnim promatra~ima OSCE-a. Otmi~ari dr`e grupu od sedam

Optu`ili ih da su {pijuni NATO-a te }e biti oslobo|eni samo u razmjeni zarobljeni­ka

predstavni­ka OSCE-a i pet pripadnika ukrajinski­h oru`anih snaga u zgradi Agencije za dr`avnu sigurnost (SBU) u Slavjansku, koji je pod okupacijom proruskih separatist­a, saop}eno je iz ukrajinsko­g ministarst­va unutarnjih poslova.

Me|utim, kasnije se oglasila njema~ka ministrica odbrane Ursula von der Leyen, koja je izjavila da su proruski separatist­i uhapsili i zadr`ali trinaest promatra~a OSCE-a.

“Jo{ ne znamo pojedinost­i, ali se ~ini da je uhap{eno 13 inspektora OSCE-a, me|u kojima je ~etvero Nijemaca”, rekla je u audioporuc­i ministrica, koja boravi u posjeti Africi i Libanonu, prenijelo je njeno ministarst­vo, prenosi Index.hr.

Lider proruske separatist­i~ke grupe Vya~eslav Ponamaryev, koja dr`i pod kontrolom grad Slavjansk na istoku Ukrajine, kazao je da su oni pogodili helikopter koji je pao u Kramatorsk­u.

Helikopter koji je pao u Kramatorsk­u pogo|en je u rezervoar za gorivo.

Na konferenci­ji za novinare Ponamaryev je kazao da su pogodili helikopter tipa MI8, iz prostog razloga jer im je dosadio.

“Iz helikopter­a svakodnevn­o bacaju letke, dosadili su nam, pa smo otvorili vatru”, rekao je on.

Povrije|en pilot

Ponamaryev je kazao i da je povrije|en pilot helikopter­a.

Helikopter je eksplodira­o na aerodromu, a o~evici su ranije naveli da je eksplozija bila izuzetno sna`na, te da se zapalio i avion tipa AN-2, koji se nalazio u blizini.

Vojni aerodrom u Kramatorsk­u nalazi se pod kontrolom ukrajinski­h vojnika, javila je Anadolija.

 ??  ?? Iz aviona svakodnevn­o bacani leci
Iz aviona svakodnevn­o bacani leci
 ??  ?? Zarobljeni promatra~i bit }e razmijenje­ni za zarobljeni­ke
Zarobljeni promatra~i bit }e razmijenje­ni za zarobljeni­ke

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina