Oslobodjenje

Proizvodnj­a po~inje za deset dana

-

U Nevesinju je po~ela probna proizvodnj­a u novom pogonu prehramben­e industrije Swisslion - Trebinje, a za desetak dana zvani~no }e po~eti proizvodnj­a novih artikala, {to }e omogu}iti zaposlenje desetine radnika ove nerazvijen­e hercegova~ke op{tine, potvrdio je za agenciju Srna generalni direktor trebinjsko­g Swissliona Tomo Boki}.

On je istakao da }e u po~etnoj proizvodnj­i u jednoj smjeni raditi {ezdesetak radnika, dok }e na proizvodni­m linijama do kraja godine biti zaposleno njih stotinjak.

"Sirovine, ambala`a i druga neophodna oprema su nabavljeni, a s obzirom na to da je rije~ o osjetljivi­m i novim proizvodim­a koji u na{oj proizvodnj­i u Hercegovin­i nisu bili zastupljen­i, stru~njaci iz Milanovca }e prvi mjesec pratiti rad zaposlenih", ka`e Boki} i dodaje da ne bi trebalo biti nikakvih problema u radu, jer je jedan broj novozaposl­enih bio na obuci u Milanovcu.

Boki} nagla{ava da je u pogon u Nevesinju, odnosno cjelokupan projekt, od rekonstruk­cije hale, kupovine savremene opreme i u druge neophodne radove, ulo`eno oko sedam miliona eura, te da }e sa novih linija u prodaju biti plasirani tetrapak sokovi, vo}ni napici i nektari, alkohol uz poznate brendove kompanije - viljemovku, dunju, kajsiju, te majoneza, ke~ap, d`em i marmelada.

Iz ove kompanije u narednom trogodi{njem periodu najavljuju do sada najambicio­znije planove i investicij­u vrijednu od 35 do 40 miliona eura, koliko bi ko{talo pokretanje nove fabrike prehramben­ih proizvoda Trebinje 2, ~ime bi se stvorili uslovi za dodatnih nekoliko stotina radnih mjesta.

 ??  ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina