Oslobodjenje

Olak{ati osnivanje privrednih dru{tava

-

Nakon {to su ga oba doma Parlamenta FBiH usvojila u formi nacrta, Vlada Federacije BiH utvrdila je prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraci­ji poslovnih subjekata u FBiH.

Razlozi za dono{enje ovog zakona sadr`ani su u potrebi stvaranja pretpostav­ki za unapre|enje poslovnog okru`enja kojim bi bilo omogu}eno lak{e osnivanje i poslovanje privrednih dru{tava, te jasnije bili definirani nu`na dokumentac­ija i koraci u procesu registraci­je, saop}eno je iz Vlade FBiH.

Kako je poznato, federalna Vlada je svojim programom rada za razdoblje 2012 - 2014. godina kao strategijs­ki prioritet identifici­rala intenzivir­anje privrednog razvoja, te utvrdila kako }e naglasak biti na ja~anju doma}eg tr`i{ta i uklanjanju barijera. Izme|u ostalog, nu`no je poduzeti sna`ne mjere na smanjenju administra­tivnih barijera i optere}enja privrednih subjekata, prije svega u oblasti registraci­je.

Zakon o registraci­ji poslovnih subjekata je do danas pretrpio dvije izmjene i dopune, a njegovom primjenom utvr|eno je da je postupak registraci­je dru{tva u Federaciji BiH komplicira­n, skup i dugotrajan, te predstavlj­a prepreku potencijal­nim investitor­ima u pokretanju poslovanja u Federaciji BiH.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina