Oslobodjenje

MRAK UPALIO MA[TU

- Mr. S.

Jedva ~ekam, vi{e jedva nego ~ekam, ka`e Marko Proki}, a vjerovatno bi to bio adekvatan na~in da se isprati prva samostalna izlo`ba jednog od omiljenih ilustrator­a u regionu. Izlo`ba “Osam i trideset” otvorena je sino} u Showroomu Deseenu u Sarajevu (Kolodvorsk­a 3B).

Na poziv Ene Boji~i}, direktoric­e Showrooma, ovaj originalni, sada ve} svojevrsni feel good brand, radove predstavlj­a u jedinstven­om ambijentu nedavno otvorenog prostora.

Poruke koje Proki} ilustrira su, kako i sam ka`e, pro`ivljene i pre`ivljene. To se upravo ~ini jednim od klju~nih elemenata u gotovo nepodno{ljivoj lako}i poistovje}ivanja s autorovom jutarnjom mrzovoljno{}u, eksplicitn­om ili implicitno­m melankolij­om, osje}ajima nedostajan­ja, dosa- de ili bolne svijesti o rutini svakodnevi­ce. To su kratki ali sadr`ajni, op}eniti ali odre|eni, smije{ni ali istovremen­o i tu`ni otkucaji emotivnih i razumskih impulsa svakoga od nas. Proki} stvara galeriju osje}aja iz vlastitoga prostora i oni postaju djelidbeni atom u komunikaci­ji sa svakim interaktiv­nim subjektom.

Dana{nji moderni komunikaci­jski kanali Facebook, Twitter, Instagram preplavlje­ni su njegovim porukama poput: “Mene sramota koliko mi treba{“, “Jednom sam tako hteo da ka`em volim te, a iza{lo je dobar dan”, “Mrak upalio ma{tu”...

Ovaj beogradski ilustrator je do sada izlagao, {to samostalno, {to grupno, u Beogradu, Zagrebu i Montpellie­ru, Skoplju, Novom Sadu, Berlinu, New Yorku...

 ??  ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina