Oslobodjenje

Nurki} jedan od junaka Zagrep~ana

-

Uz na{eg ko{arka{a (13 poena, ~etiri skoka), junaci u redovima pobjednika bili su jo{ Bilan (14) i Smith (12), koji je pogodio tricu u posljednjo­j sekundi • Prekinuli smo dominaciju Partizana, istakao je Nurki} • Vujo{evi}: Ovo je jedan od mojih najte`ih poraza

Prvi put nakon Zadra 2003. godine, Hrvatska }e dobiti prvaka regionalne ABA lige. Nakon {to je beogradsku Arenu ve~er ranije “ohladila” Cibona, koja je nadigrala Crvenu zvezdu, isto je ponovio i drugi zagreba~ki klub Cedevita, koja je tricom Nolana Smitha, pred vi{e od 14.000 gledalaca, u posljednjo­j sekundi porazila Partizan sa 81:79 usred Beograda i izborila finale s Cibonom.

Osim {to }e se boriti za titulu prvaka ABA lige, dva zagreba~ka kluba istovremen­o su osigurala i mjesto u Euroligi sljede}e sezone, dok je Srbija ostala bez ijednog predstavni­ka u najja~em kontinenta­lnom klupskom takmi~enju.

Drugog hrvatskog finalistu predvodili su Miro Bilan s 14 poena, a pratili su ga na{ Jusuf Nurki} s 13 (~etiri skoka) i Nolan Smith s 12 ko{eva, dok su Beogra|ane u igri dr`ali Pavlovi} s 25 i Bogdanovi} s 15 poena. “Prekinuli smo dominaciju Partizana i to je najva`nije. Sada idemo na Cibonu, koja je na{ gradski rival. Svaka ~ast momcima”, izjavio je Nurki} nakon velike pobjede.

Du{ko Vujo{evi}, trener Partizana, te{ko je podnio poraz od Cedevite.

“Ovo je sigurno jedan od tri ili pet najte`ih poraza u mojoj karijeri. Te{ko mi je i bit }e mi jo{ te`e”, priznao je Vujo{evi} i dodao:

“Vodili smo 11 razlike i imali sve u svojim rukama. A onda smo po~eli potpuno nerezonski {utirati. Smijali smo se drugima {to su znali pucati vi{e trica nego dvica”.

S druge strane, strateg Cedevite Jasmin Repe{a nije krio odu{evljenje trijumfom.

“Izborili smo Euroligu iako nam to nije bio imperativ. Sada se idemo odmoriti i poku{ati osvo- jiti naslov koji je jako bitan za nas”, kazao je Repe{a.

Mo`e se re}i i to da su zagreba~ki klubovi na Final Fouru u Beogradu ispisali dosta historijsk­ih ~injenica. Naime, Cedevita je jedini klub koji je izbacio Partizan u polufinalu u historiji lige, a tako|er prvi put u historiji regionalne lige dva hrvatska kluba }e igrati u finalu. Ko god da osvoji naslov, to }e mu biti prvi u ABA ligi.

Finale je na programu ve~eras u 20 sati.

 ??  ?? Smith (Cedevita) trojkom presudio Beogra|anima
Smith (Cedevita) trojkom presudio Beogra|anima

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina