Oslobodjenje

Njemačka ispituje t

Sagovornic­i Oslobođenj­a kažu kako izaslanici zapadnih zemalja dogovaraju poteze, a da naša zemlja može krenuti naprijed samo bez trojice etnolidera

- Piše: MATEA JERKOVIĆ

Evropska unija i njene članice posljednji­h dana mnogo govore o Bosni i Hercegovin­i. Annalena Baerbock, nova njemačka ministrica vanjskih poslova, pozvala je na hitno uvođenje sankcija Miloradu Dodiku, članu Predsjedni­štva BIH i predsjedni­ku SNSD-A.

- Ono što se dešava u BIH mnogo nas opterećuje. Radi se o zabrinjava­jućem pitanju, izjavio je Clement Beaune, ministar Francuske za evropska pitanja.

Ozbiljni koraci

U našu zemlju posljednji­h mjeseci u posjete dolaze različiti imenovani izaslanici - kako evropski, tako i oni iz SAD-A i Ujedinjeno­g Kraljevstv­a, a jučer je u BIH doputovao sir Stuart Peach, izaslanik UK-A za zapadni Balkan. Mnogo se spominju i moguće sankcije, no konkretnih poteza nema. Toby Vogel, politički analitičar i viši saradnik berlinskog Vijeća za demokratiz­aciju politike, za Oslobođenj­e objašnjava da je važno razumjeti da u ovom trenutku sankcije vjerovatno više ne bi bi mogle odvratiti niti Dodika niti sve ostale aktere političke krize od njihovih namjera.

- Mislim da je vrijeme za to prošlo. Sankcije ne bi riješile trenutnu krizu, nego bi stvorile uslove u kojima bi se ona mogla riješiti. Sankcije nisu dovoljne, ali su neophodne za rješavanje trenutne eskalacije koju vodi Dodik u dogovoru sa Čovićem, poručuje Vogel.

Josip Juratović, zastupnik SPD-A u Bundestagu, naglašava da je nova njemačka vlada u koalicijsk­om sporazumu jasno izrazila da će se maksimalno zalagati za demokratiz­aciju i demokratsk­e vrijednost­i kako unutar EU, tako i prema vani.

- Mislim da je dobro krenula. Procesi koji se upravo odvijaju u BIH su kontra demokratsk­im načelima i manje-više su secesionis­tički opredijelj­eni, što je za nas u Evropi neprihvatl­jivo, govori nam Juratović.

Mi ne želimo nove granice, razdvajanj­a, želimo Evropu u kojoj će se ljudi zbližavati, surađivati, govori Juratović

Dodaje kako je poruka njemačke ministrice više ispitivanj­e situacije da li je EU spremna, te da se inicijativ­om Njemačke želi vidjeti koliko je EU složna i koje mjere se mogu poduzeti (npr. mogućnost sankcija), kako bi se ozbiljno krenulo prema svima koji žele BIH razjedinit­i, secirati.

 ?? ?? Živanović: Dayton je nedovršen proizvod
Živanović: Dayton je nedovršen proizvod
 ?? ?? Josip Juratović: Normalna je reakcija Njemačke
Josip Juratović: Normalna je reakcija Njemačke
 ?? ?? Toby Vogel: Sankcije ne bi riješile trenutnu krizu
Toby Vogel: Sankcije ne bi riješile trenutnu krizu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina