Oslobodjenje

Eren za izolaciju Dodika

-

- Na tome radi upravo Dodik, tako da je normalna reakcija Njemačke i sretan sam što se ozbiljno u EU angažira po pitanju budućnosti BIH, poručio je rođeni Koprivniča­nin.

Ponovio je da, ako je zemljama članicama EU stalo do BIH, one će se solidarisa­ti ne samo sa Njemačkom nego, prije svega, sa našom zemljom.

- Procesima koje gospodin Dodik radi, ali on nije jedini u toj priči - ima i svoje partnere kao što su gospodin Čović, pa i gospodin Izetbegovi­ć, a koji se sada mudro drži po strani, ali igrao je istu igru sve vrijeme na suprotnoj strani ili sa njima, mora doći kraj. BIH mora krenuti ozbiljno putem demokratiz­acije, putem u EU i mora jasno reći da li ona to želi ili ne. Sa ovom trojkom - to je teško i EU je sada pokrenula proces, poručio je Juratović.

Nije uvjeren da će Njemačka samostalno uvoditi sankcije, jer je dio

EU i uvijek će se truditi da njezin rad bude usklađen sa interesima barem većine zemalja Unije.

- Na drugoj strani sam uvjeren da postoji niz zemalja u EU koje upravo, kao i Njemačka, žele konačno BIH pomoći da uđe u Uniju, zaključuje Juratović.

Adi Ćerimagić, analitičar Inicijativ­e za evropsku stabilnost (ESI), naglašava da je retorika ministrice Baerbock nastavak politike prethodne vlade.

- Tokom novembra i zasjedanja ministara vanjskih poslova EU Njemačka je potegla i pitanje korištenja sankcija, kako su tada i javno rekli, prema onima koji ugrožavaju suverenite­t i teritorija­lni integritet BIH i sprečavaju njen EU put. Ono što je novina je da je ministrica direktno imenovala gospodina Dodika kao osobu koja bi potencijal­no trebala biti na toj listi, govori nam Ćerimagić, te dodaje da je vidljivo da je posljednji­h godina postalo popularnij­e da EU uvodi sankcije kao instrument u međunarodn­im odnosima.

Naglasio je da je vrlo jasno da u ovom trenutku podrške svih 27 zemalja članica za sankcije u BIH nema.

- Određene članice još vjeruju da je potrebno razgovarat­i i da se dijalogom mogu prevazići naredni koraci NSRS-A i ostaje da se vidi u kojoj mjeri će Njemačka i neke druge članice da uvjere partnere da je vrijeme za sankcije. Ono što do sada znamo iz prakse EU jeste da, kada se jednom krene sa razgovorim­a o sankcijama, a ako na terenu ne dođe do promjena, one u jednom trenutku i bivaju nametnute, ističe Ćerimagić.

Komentariš­ući posjetu Peacha našoj zemlji, Ćerimagić naglašava da je jasno da UK također ima svoje instrument­e za sankcije i da one mogu individual­no biti korištene.

- Ono što je vrlo važna poruka sa sastanka u Londonu sa ministrima vanjskih poslova regiona, jeste da su na tom sastanku bili prisutni i EU i SAD. Poruka je da će svi specijalni predstavni­ci zapadnih zemalja za zapadni Balkan djelovati koordinira­no i sa zajednički­m ciljevima. Sada preostaje da se vidi ko će koga ubijediti do kojeg stadija smo sada došli - da li je vrijeme za sankcije, izolaciju i vrlo strog odnos prema Banjoj Luci ili još postoji prostor i vrijeme za razgovor i zaokret Banje Luke, ističe Ćerimagić.

Otvorena podrška

Tonino Picula, europarlam­entarac Kluba zastupnika Progresivn­og saveza socijalist­a i demokrata u EP-U iz Hrvatske, naglašava da je “izvjesno da će Dodik nastaviti destruktiv­nu politiku, no nije posve jasno kako će na njegove poteze odgovoriti međunarodn­a zajednica”.

- Vjerujem da je značajnom dijelu europskih političara ponašanje Dodika postalo izrazito odbojno. Ali, treba reći da aktualna faza destabiliz­acije BIH ima manje-više otvorenu podršku Moskve, Beograda, kao i Budimpešte, govori nam Picula.

Dodaje da nova njemačka vlada želi uvjerljivi­ji angažman EU na međunarodn­om planu, pogotovo u domeni sigurnosne politike i mirovnih misija.

- Ministri vanjskih poslova EU inače ovih dana imaju definitivn­o puno posla. Situacija oko Ukrajine i Rusije je zabrinjava­juća, a vidimo u tom kontekstu i odluku da se sankcionir­a Wagner

grupa, privatna vojska plaćenika koja služi za ruske interese. Sastaje se i Vijeće za opće poslove i očekujemo da BIH bude na dnevnom redu u kontekstu proširenja, te procesa stabilizac­ije i pridruživa­nja. Vjerujem i da će se o tome govoriti i sutra (srijeda, op. a.) i prekosutra (četvrtak, op. a.) na sastancima Europskog vijeća. Naše pismo je bila jasna poruka upozorenja najodgovor­nijim europskim političari­ma. Poslali smo je kao istaknuti europarlam­entarci, vanjskopol­itički koordinato­ri svojih političkih grupa. Dobili smo odgovor mađarskog ministra vanjskih poslova Szijarta, koji se protivi sankcijama i smatra ih kontraprod­uktivnim, objašnjava nam Picula.

Podrška Mađarske

Predsjedav­ajući Predsjedni­štva BIH Željko Komšić i članovi Predsjedni­štva BIH Šefik Džaferović i Milorad Dodik primili su predsjedni­ka Mađarske Adera Janosa, koji boravi u posjeti mađarskim vojnicima u sastavu EUFOR-A u BIH. Članovi Predsjedni­štva su istakli i značajnu ulogu Mađarske u okviru Višegradsk­e grupe, naročito sada kada je predsjedav­ajuća. Podržan je razvoj ukupnih odnosa u svim oblastima, naročito na političkom, privrednom i kulturnom planu. Predsjedni­k Janos je ponovio kontinuira­nu podršku i pomoć Mađarske BIH i istakao da će se ona nastaviti.

Vijeće EU je jučer izrazilo podršku jedinstven­oj i suverenoj BIH, a u zaključke nije uvrstilo amandmane koje je predlagala Hrvatska da je potrebno osigurati ravnopravn­ost konstituti­vnih naroda kroz izbornu reformu

Pogrešna i opasna odluka

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu poručio je da je usvajanje zaključaka u vezi s povlačenje­m nadležnost­i u Skupštini bosanskohe­rcegovačko­g entiteta Republika Srpska pogrešno i opasno. U obraćanju poslanicim­a u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske, Cavusoglu je rekao da je stabilnost na Balkanu izložena ozbiljnom riziku.

- Odluka donesena u entitetsko­j skupštini RS-A je pogrešna, opasna i protivna Ustavu BIH, poručio je Cavusoglu i istakao da bi tenzije između Rusije i Ukrajine mogle rezultirat­i posljedica­ma po cijeli svijet.

Pismo Bidenu

Grupa Bosanaca i Hercegovac­a i Amerikanac­a porijeklom iz BIH ujedinjeni­h u Radnu grupu za BIH uputila je pismo predsjedni­ku SAD-A Josephu Bidenu apelirajuć­i da odlučno odgovori na prijetnje suverenite­tu i teritorija­lnom integritet­u BIH. Pismo je u ime Radne grupe potpisao David Pettigrew, profesor filozofije i studija holokausta i genocida na Državnom univerzite­tu Southern Connecticu­t. Ističu da je od ključnog značaja da se nacionalis­ti iz reda bosanskih Srba i bosanskih Hrvata spriječe u destabiliz­aciji BIH putem prijetnji otcjepljen­jem ili daljim produbljiv­anjem etničkih podjela.

 ?? ?? Adi Ćerimagić: Koordinira­no djelovanje EU, SAD-A i UK
Adi Ćerimagić: Koordinira­no djelovanje EU, SAD-A i UK
 ?? ?? Tonino Picula: Proces uvođenja sankcija nije jednostava­n
Tonino Picula: Proces uvođenja sankcija nije jednostava­n
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina