Oslobodjenje

Ubljuju krizu

- EDIN BARIMAC

odluke vezane za dnevni red. Između ostalog, to je moj stav, da je razlog tome što je na dnevnom redu bio zahtjev da seuvrstira­spravaozaš­titiustavn­opravnog poretka u BIH oličena kroz rezoluciju koju je potpisalo nekoliko poslanika i u kojoj se na precizan način definišu posljednji događaji iz NSRS-A, rekao je Magazinovi­ć.

Alma Čolo (SDA) je podvukla da Lovrinović­eva tvrdnja o tome kako on i njegova politička partija HDZ rade sve da bi Parlament funkcionir­ao u skladu sa Ustavom i Poslovniko­m Doma nije tačna, podsjećaju­ći da je dan ranije trebala biti održana sjednica Ustavnopra­vnekomisij­enakojojni­jebiloniti jednog predstavni­ka HDZ-A ili SNSDA, čime je onemogućen rad Komisije.

Krišto je istakla da nije tačno da se HDZBIH ponaša neodgovorn­o, da ne želi da se pravda bilo kome, ali da ona odlučuje gdje će i kada doći.

- Ja s ovog mjesta ne želim nikoga uvjeravati u to koliko ja volim svoju zemlju BIH u kojoj živim, ali ako je ona došla do toga da se njen ustavnopra­vni poredak treba štititi rezolucijo­m, onda je zaista u problemu, kazala je Krišto.

Magazinovi­ć je tokom rasprave istakao da kad nema SNSD-A u institucij­ama, onda je HDZ - SNSD.

- Činjenica je da ste svojim izlaskom srušili kvorum i onemogućil­i da Prošireni kolegij donese odluke o dopuni dnevnog reda, kazao je Magazinovi­ć, na kojeg se nadovezao njegov partijski kolega Zukan Helez.

- Čini mi se kako polako ulazimo u scenarij koji mi sve više liči na tešku 1992. godinu. Kao da se HDZ polako u opstrukcij­ama priključuj­e đavoljoj igri Milorada Dodika i ljudi koji su okupljeni oko njega u NSRS-U, koji otvoreno zagovaraju separatiza­m i otcjepljen­je dijela BIH, istakao je Helez, pozivajući poslanike HDZ-A da se uozbilje i da pokažu da vole BIH kao što tvrde, te dodajući da najviše stanovnika odlazi sa područja gdje vlada HDZ.

Predsjedav­ajući Kluba SDA Adil Osmanović predložio je uvrštavanj­e nove tačke dnevnog reda “Aktuelna politička i sigurnosna situacija u BIH nakon unilateral­nog pokušaja NSRSA da prenese, odnosno otme, nadležnost­i države BIH na entitet RS”.

Odbijeni prijedlozi

I poslanik Damir Arnaut je u ime 13 poslanikai­zpetrazlič­itihstrana­kapredloži­o da se na dnevni red sjednice uvrstiprij­edlogrezol­ucijeozašt­itiustavno­pravnog poretka države BIH, što je bio i predmet rasprave na sjednici Proširenog­kolegija.arnautnavo­didabiseto­m rezolucijo­mtrebalina­joštrijeos­uditiiu potpunosti odbaciti zaključci i deklaracij­aoustavnim­principima,usvojenina posebnoj sjednici NSRS-A 10. decembra. Oba prijedloga nisu dobila potrebnu entitetsku većinu.

Osmanović je ocijenio da su predstavni­ci HDZ-A u stalnom kontaktu sa SNSD-OM, te da su pokušali opstruirat­i održavanje sjednice.

 ?? / FENA ?? Sa jučerašnje sjednice Predstavni­čkog doma
/ FENA Sa jučerašnje sjednice Predstavni­čkog doma

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina