Oslobodjenje

Cvijet Srebrenice umnožava znanje

Fondacija Cvijet Srebrenice osigurala je stipendije za 16 učenika/studenata iz socijalno ugroženih porodica, uz nadu da će svake godine broj stipendija biti veći

- DŽ. Z.

”Za pojedine je ovo sasvim običan dan, a za ovu djecu jedan od važnijih dana u godini. Svi mi zajedno danas se kao i svakog 11. jula sjećamo svih onih čije su živote prekinule hladnokrvn­e agresorske ruke”, riječi su kojima je jučer u Bošnjačkom institutu u Sarajevu počela dodjela stipendija za 16 učenika/studenata iz socijalno ugroženih porodica sa područja Srebrenice, a koju je organizova­la Fondacija Cvijet Srebrenice.

- Dolaze nove generacije, a sjećanja na sve stradale čuvat ćemo kroz cvijet Srebrenice. On ostaje novim generacija­ma kao simbol sjećanja na ubijene Bošnjake, rečeno je na dodjeli, uz zahvalu svima koju su kupili cvijet i na taj način dosad potpomogli stipendira­nje 87 učenika.

Jučer je stipendije od po 500 KM dobilo 16 učenika i studenata koje je izabrala Munira Subašić, predsjedni­ca Pokreta Majke enklava Srebrenica i Žepa. Najmlađa od njih je Ajša Kerla, učenica prvog razreda.

- Da im pomognemo da se usavršavaj­u u znanju, da šire istinu, da se zna da je u Bosni i Hercegovin­i bio genocid. Ovo je način da naše buduće generacije strogo vode računa o tome da moraju širiti istinu o Srebrenici, rekao je autor Srebrenog cvijeta Srebrenice Mensur Bektić.

Pojašnjava da su kriteriji za odabir dobitnika stipendije svake godine isti, odnosno da se radi o socijalnim kategorija­ma, te da učenici, kako je rekao, ne moraju biti super odlikaši.

- Cilj mi je potaći učenike da što bolje uče. Nadam se da će im stipendija značiti, te da će se jednog dana sjećati ovoga. Pozivam sve da svojim učešćem pomognu kako bi stipendiju dobio što veći broj učenika, poručio je Bektić.

Učenica 9. razreda OŠ “Sveti Sava” u Rogatici Ajla Salan kazala je da joj stipendija puno znači.

- Omogućava mi veću snagu, da budem još bolji učenik i da idem pravim putem, kazala je Salan, zahvalivši onima koji su je podržali.

Kada završi osnovnu školu, Ajla iz Rogatice želi upisati gimnaziju

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Ajša je najmlađi stipendist­a ove godine
/ SENAD GUBELIĆ Ajša je najmlađi stipendist­a ove godine

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina