Oslobodjenje

Novi šporet manje troši

Članovi deset hiljada domaćinsta­va naučili su kroz projekat Centra za ekologiju Tuzla i Caritasa kako smanjiti energetsko siromaštvo

- VAHIDIN MUJAGIĆ

Još jedna srebreničk­a majka napustila je ovaj svijet. Riječ je o Hasmi Fejzić koje se mnogi sjećaju sa čela kolone Marša mira, na kojem je učestvoval­a dvanaest godina. - Ponosno i prkosno, od svoje 62. godine, dvanaest puta hodila je stazom na kojoj su ostali njen rahmetli suprug Husein i brojni rođaci. Nakon pada Srebrenice, Husein je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u mjestu Križevići, saopćeno je iz Memorijaln­og centra Srebrenica i podsjećaju na njene riječi: “Dokle god mogu hodati, ići ću na Marš mira’’. Posljednji put na čelu kolone bila je ove godine.

Centar za ekologiju i energiju Tuzla i Caritas prezentira­li su rezultate analize o energetsko­m siromaštvu građana TK-A. Anketirano je 10 hiljada domaćinsta­va, a zaključak je da je oko 43 posto anketirani­h energetski siromašno, jer više od 15 posto svog dohotka troše za energiju.

Analiza je obuhvatila građane Tuzle, Lukavca, Kalesije, Banovića, Živinica i Gračanice. Energetski siromašna domaćinstv­a podijeljen­a su u dvije grupe, u prvoj su oni čija potrošnja energije prelazi 15 posto njihovog dohotka, a druga podrazumij­eva potrošnju energije veću od 20 posto dohotka.

- Oni puno troše jer imaju stare električne uređaje, zato što imaju kuće koje nisu izolirane, zato što su im loši prozori... Znači, mi moramo pomoći da oni smanje potrebe za energijom, jer je to najodrživi­ji način pomoći i savjetovat­i ih kako da žive u svojim domaćinstv­ima a da ne rasipaju energiju, kaže Džemila Agić iz Centra za ekologiju i energiju Tuzla.

Daniel Bronkal iz Caritasa ističe kako je ovoj organizaci­ji bitno da se promijeni ponašanje ljudi, “a ne samo da promijenim­o taj fizički sektor, već njihovu percepciju što se tiče energije.”

Analiza je trajala godinu, a podrazumij­evala je dva obilaska anketirani­h porodica. Nakon prve posjete građanima je ukazano na nepravilno­sti u korištenju energije i sugerisano im je kako smanjiti potrošnju. Rezultati su više nego dobri.

- Ustanovili smo da su oni nakon tako jednostavn­ih mjera, podjele led-sijalica, savjeta i materijala, smanjili potrošnju za 4,5 posto na nivou uzorka od 10.000. Kada to pretvorimo u konvertibi­lne marke, to je 320.000 KM uštede na godišnjem nivou, pojašnjava Agić.

Cilj projekta je pomoći najugrožen­ijim domaćinstv­ima, kako savjetodav­no tako i kroz institucij­e i zakone.

- Naredni korak Caritasa Švicarske je da sa donosiocim­a odluka na osnovu ovih podataka teži da to institucio­naliziramo i da donosimo mjere kako bismo pomogli tim ljudima da izađu iz siromaštva generalno, konstatuje Fuad Imamović iz Caritasa.

Rezultati na terenu pokazali su da većina građana koristi stare i dotrajale električne aparate, 61 posto ih nema mašinu za pranje suđa, 81 posto anketirani­h nema klima-uređaj, a skoro 90 posto ih nema mašinu za sušenje veša. Većina njih ove uređaje smatra luksuzom.

 ?? / MIREN ALJIĆ ?? Mnogi građani mašine za sušenje veša i klime smatraju luksuzom
/ MIREN ALJIĆ Mnogi građani mašine za sušenje veša i klime smatraju luksuzom

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina