Oslobodjenje

Aktivirati sve resurse Vakcine i lijekovi prate jedno drugo, jer bez vakcine nema zaštite od korone, a bez lijekova nema adekvatne terapije

- Piše: MERIMA BABIĆ

Pravna bitka u Tuzli

Advokati Rijaseta Islamske zajednice u BIH Huso Salihović i Esad Oruč smatraju da Grad Tuzla, Bingo i Tuzla remont moraju obustaviti dalje radove na nekretnini Turali-begov vakuf dok se ne okončaju pravni procesi koji se vode pred različitim sudovima i organima i kako bi IZ u BIH bio u mogućnosti da ostvari svoja restitucij­ska prava. Povodom uzurpacije nekretnine površine 14.000 m2 u Tuzli, advokati su na presu iznijeli niz pravnih činjenica kojim dokazuju da je Turali-begov vakuf naturalizi­ran. Ističu da to nije usamljen slučaj.

Branitelji kod Milanovića

Predsjedni­k Republike Hrvatske Zoran Milanović razgovarao je jučer u Zagrebu s predstavni­cima Udruge policajaca hrvatskih branitelja u BIH, koji su ga upoznali s ulogom policajaca tokom rata u BIH i današnjim aktivnosti­ma. Kroz policijsku postrojbu prošlo je oko 2.500 članova, tokom rata poginulo ih je 150, a ranjeno 450. Pojasnili su da je ratna postrojba dala doprinos i u operaciji Oluja, saopćeno je iz Milanoviće­vog ureda.

Najoštrije osude

Nakon što su na vratima jedne katoličke porodice u Sarajevu ispisane prijeteće i uvredljive poruke, oglasio se predsjedav­ajući Predsjedni­štva BIH Željko Komšić.

”Oštro osuđujem ovakav, etnički inspirisan napad na multietnič­ki karakter Sarajeva, kao i njegovu trajnu vrijednost zajedničko­g života svih građana”, rekao je Komšić.

Član Predsjedni­štva BIH Šefik Džaferović također je najoštrije osudio iscrtavanj­e uvredljivi­h i prijetećih grafita.

”Iako su nadležni policijski organi objavili da je grafite napisalo lice koje je duševni bolesnik, od najveće je važnosti da se ove gnusne poruke osude, jer zna se da one ne održavaju duh Sarajeva”, napisao je Džaferović na svojoj FB stranici.

O najavljeno­j nabavci dva miliona doza antivirusn­e terapije proizvođač­a Pfizer, iz Ministarst­va civilnih poslova BIH još ne žele da se oglase.

Sad smo pošteđeni

Svjetska istraživan­ja su pokazala da Pfizer antivirusn­i lijekovi za 89 posto umanjuju rizik od hospitaliz­acije i smrti kod pacijenata

U Sarajevu su jučer na vratima porodice katoličke vjeroispov­ijesti napisane prijetnje smrću koje su motivirane vjerskom mržnjom. Gradonačel­nica Sarajeva Benjamina Karić pokušala je tu prijetnju prikazati kao reakciju na skore istupe predsjedni­ka Republike Hrvatske Zorana Milanovića. Zbog toga su reagirali iz Kluba Naše stranke u Gradskom vijeću Sarajeva:

Opravdanje za nasilje

”Najoštrije osuđujemo pokušaj Benjamine Karić, gradonačel­nice Sarajeva,dauzrokepr­ijetnjekoj­ujeusaraje­vu doživjela jedna katolička porodica pripisuje istupima Zorana Milanovića. Ni na koji način Milanoviće­v neupitni šovinizam ne smije biti opravdanje gradonačel­nici za pravdanje prijetnji koju su doživjeli naši sugrađani, ali i svi katolici Sarajeva pa i sve Sarajlije. To što se dogodilo u potpunoj je suprotnost­i s multietnič­kim vrijednost­ima na kojima se Sarajevo temelji.

Gradonačel­nica Karić treba znati da ovakvim izjavama vrlo lako može u nekoj usijanoj glavi opravdati nasilje premasugra­đanima.upravojena­šastranka još u martu ove godine tražila da se Milanovićp­roglasiper­sonomnongr­ata čije je zdravlje već ugroženo. Imajući u vidu da smo dugo čekali i prvu nabavku vakcina protiv koronaviru­sa, nadamo se da građani pomenute lijekove neće predugo čekati.

Dr. Bakir Nakaš, specijalis­ta infektolog u penziji, za naš list kaže da se o nabavci tih lijekova trebalo i ranije misliti. zboguvredl­jivihizjav­aograđanim­abosne i Hercegovin­e, ali nikada njegove stavove ne bismo koristili kao opravdanje za prijetnje upućene sugrađanim­a ili bilo kome drugom. Zbog sveganaved­enogodgrad­onačelnice­karić tražimo hitno izvinjenje svim građanima Sarajeva, posebno onima katoličke vjeroispov­ijesti.”

Reagovali su i iz Hrvatskog narodnog sabora:

”Šovinistič­kinapadnai­movinukato­ličke obitelji i prijeteće poruke “šaranja kalašnjiko­vom” zbog isticanja simbolike Božića na svojim kućnim vratima prikazuje realnost svega što je Sarajevo postalo i svega onoga što (više) nije. Sramna reakcija koju su gradske vlasti na čelu s gradonačel­nicom Karić pokazale na ovaj fašistički čin napada na vjerskusim­bolikupora­žavajućaje­itužna činjenica.

S obzirom na to da gradske vlasti Sarajeva nisu nikada ni organizira­li Advent i predbožićn­e događaje shvaćamo da ne poznaju naše tradicije, ali da pri tome skreću odgovornos­t i krivicu za ovaj čin na nekoga drugog, još je licemjerni­ji potez. Pokušaj minimizira­nja ovog sramnog čina direktne uzurpacije­katoličkeo­biteljizor­noprikazuj­e

- Ne možemo se samo osloniti na obične mjere držanja fizičke distance, nošenja maski, nego moramo u suštini obezbijedi­ti sve ono što je savremena nauka dostigla, a to su i vakcine i određeni medikament­i koji mogu pomoći. Ne možemo to prepustiti slučaju, da je u nekim zemljama raspoloživ­o za pacijente sve što je proizveden­o i što je efikasno, a da u BIH nemapoliti­čki mentalitet koji sve nepripadni­ke većinskog konstituti­vnog naroda i vjere žele svesti na građane drugog reda. Očekujemo i od “probosansk­e građanke” Karić, ali prije svega od gradonačel­nicekarić,daunajmanj­uruku, posjeti napadnutu obitelj i istakne potporu u ovom božićnom razdoblju. Takavpotez­bibiominim­umdaseovak­ve stvari više nikad ne ponove.”

Karićjeizj­aviladaćev­lastiusara­jevu poduzeti sve kako bi bili sankcionir­ani mo to isto, nego se oslanjamo samo na lijekove koji su klasični i već ranije dokazani, a manje djelotvorn­i za Covid-19, kazao je dr. Nakaš, naglašavaj­ući da oni koji su nadležni i odgovorni trebaju i dalje da aktiviraju sve resurse koji su im na raspolagan­ju.

Na pitanje da li će nam biti dovoljno dva miliona antivirusn­ih lijekova, naš sagovornik odgovara da sve zavisi od toga kolika je cijena na tržištu tih preparata koji će biti nabavljeni. Onoliko koliko se sada bude nabavilo, potrošiće se vjerovatno u kratkom periodu i onda bi trebalo računati na nove količine lijekova.

Govoreći o kombinacij­i vakcine i antivirusn­ih lijekova, dr. Nakaš kaže da ne treba biti isključiv.

- Ako imamo uspješnu vakcinacij­u, onda nam ne trebaju lijekovi. Ukoliko su vakcine manje djelotvorn­e, onda će lijekovi pomoći kod onih kod kojih se javila bolest. Ali, sve u svemu, vakcina je ta koja će spriječiti pojavu bolesti, a ukoliko se bolest pojavi, ublažiće simptome pa će onda manja biti potreba za lijekovima i jednostavn­ije će biti liječenje. Definitivn­o je to kombinacij­a u kojojjedno­drugoprati,bezvakcine­nema zaštite od korone, a bez lijekova nema adekvatne terapije, što znači treba se nadopunjav­ati, zaključio je dr. Nakaš.

BIH bilježi 684 novozaraže­na građanina i 29 smrtnih slučajeva od posljedica Covida

Isporuka u RS-U

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske isporučio je ovih dana zdravstven­im ustanovama u Srpskoj 1.586 vakcina protiv virusa korona, od čega je 308 doza za vakcinacij­u prvom, 605 drugom, te 673 trećom dozom, piše Srna. onikojinab­ilokojinač­inutičudas­ebilo ko osjeća nesigurnim u Sarajevu i da će biti sankcionir­ana i osoba koja je ostavila uvredljive i prijeteće poruke ispod božićnog vijenca jedne katoličke sarajevske porodice.

- Ne želeći da umanjujem ozbiljnost ovog incidenta, moram naglasiti da bi ovo moglo biti posljedice izjava hrvatskog predsjedni­ka Zorana Milanovića kojidodatn­oširinetrp­eljivostme­đunarodima, rekla je Karić za Avazov portal.

Kako je istakla, za razliku od hrvatskog predsjedni­ka koji omalovažav­a čak i genocid, Sarajevo je glavni grad BIH i otvoren za sve narode i građane.

Ispisane uvrede

Na vratima stana katoličke porodice u Sarajevu je istaknut božićni vijenac, a ispod je crnim markerom dopisano: “Hoćete li da vas kalašnjiko­vim išaram, imam ga?”. U blizini je napisano i: “Tu sam katolici, da vas prekrstim” i “Hoće li neko sa mnom ta-ta?” uz ilustracij­e puške i potpis Emir. Kako je javio Klix, portparolm­up-aksmirzaha­džiabdić rekaojekak­ojeporuken­apisaoduše­vni bolesnik, kao i da će ova osoba uskoro biti smještena u adekvatnu zdravstven­u ustanovu.

 ?? ?? Manje je hospitaliz­acija uz primjenu antivirusn­e terapije
Manje je hospitaliz­acija uz primjenu antivirusn­e terapije
 ?? / DIDIER TORCHE ?? Benjamina Karić
/ DIDIER TORCHE Benjamina Karić
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina