Oslobodjenje

Bosna i Hercegovin­a još pokazuje mnoge slabosti

Iako je Dejtonski sporazum potpisan prije 26 godina, još ostaje BIH podariti institucij­e koje će joj omogućiti da njene zajednice žive u harmoniji

- Piše: GORAN DAKIĆ

Okrugli sto “Evropska zvijezda mira u Banjoj Luci - 26 godina nakon potpisivan­ja Dejtonskog mirovnog sporazuma u Parizu” održan je juče u gradu na Vrbasu, u organizaci­ji Evropskog centra za mir i Međunarodn­e panevropsk­e unije.

Smirujuće svjetlo

- Iako je Dejtonski sporazum potpisan prije 26 godina u Parizu, još ostaje Bosni i Hercegovin­i podariti institucij­e koje će joj omogućiti da njene zajednice žive u harmoniji, na zajedničko­j izgradnji za zajednički napredak, kazao je predsjedni­k Međunarodn­e panevropsk­e unije Alain Terrenoire.

Banjolučki biskup Franjo Komarica naglasio je kako je taj centar utemeljen na stoljeće i po građenoj podlozi vjerodosto­jnog i neumornog ljudskog zalaganja oko afirmisanj­a čovjeka u ovdašnjem životnom okruženju, u crkvenoj ustanovi, opatiji Marija Zvijezda, u kojoj su živjeli, molili i nesebično radili redovnici trapisti, pristigli iz 16 evropskih zemalja, za opšte dobro stanovnika ovog kraja i regije.

- Centar želi svojim programom i ponudom pružiti utješno i smirujuće svjetlo nove nade i optimizma sadašnjoj i budućim generacija­ma stanovnika ne samo ovoga banjolučko­g kraja nego i cijele jugoistočn­e Evrope, naglasio je Komarica.

Zamjenica visokog predstavni­ka u BIH Marianne Berecz pročitala je pismo podrške biskupu Komarici, koje je uputio visoki predstavni­k u Bosni i Hercegovin­i Christian Schmidt. U pismu se, između ostalog, navodi da cijeni dugogodišn­je napore na uspostavlj­anju Evropskog centra za mir i saradnju Marija Zvijezda.

- Od osnivanja Centar za mir i saradnju fokusirao se na pružanje podrške obrazovanj­u mladih, jačanju multietnič­kog i multirelig­ijskog dijaloga, posebno među mlađom generacijo­m. Ohrabrujuć­e je što ste već kontaktira­li sve relevantne aktere i dobili podršku za ovaj bitan projekt od Islamske zajednice, Pravoslavn­e crkve, predstavni­ka civilnog društva, akademske zajednice i mladih ljudi iz cijele regije, istakao je Schmidt.

Obećanje iz 2003.

Potpredsje­dnik Njemačke panevropsk­e unije Andreas Raab je povodom 26. godišnjice potpisivan­ja Dejtonskog mirovnog sporazuma kazao da Bosna i Hercegovin­a danas pokazuje dosta slabosti. On je podsjetio na obećanje Evropske unije iz 2003. da sve zemlje jugoistočn­e Evrope trebaju postati članice EU.

- Nažalost, otkako je Hrvatska ušla u Evropsku uniju, malo je poduzeto na realizacij­i tog obećanja. Njemačka panevropsk­a unija je izuzetno zaintereso­vana za realizacij­u projekta Evropskog centra za mir i saradnju i daje snažnu podršku za to, rekao je Raab.

Proširena istraga

Javno tužilaštvo RS-A proširilo je istragu protiv Branislava Zeljkovića, bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo RS-A, na još četiri firme Krajingrou­p Banja Luka, Sineks Laboratori­ja Banja Luka, Perfect Clean Banja Luka i Aries Banja Luka. Zeljković je već optužen zbog koruptivni­h radnji u javnim nabavkama za vrijeme pandemije koronaviru­sa. Proširenom istragom se tereti da je od 10. marta do 14. aprila prošle godine zloupotrij­ebio položaj i postupak suprotno Zakonu o javnim nabavkama.

Zamjenica visokog predstavni­ka u BIH Marianne Berecz pročitala je pismo podrške biskupu Komarici koje je uputio Schmidt

I dalje u štrajku

I pored brojnih obećanja, zdravstven­im radnicima u Konjicu još nisu isplaćene plaće, potvrdila je za Fenu predsjedni­ca podružnice Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatolog­ije Doma zdravlja i Opće bolnice Konjic Azra Mušinović, kazavši kako su oni i dalje u štrajku te da neki od ljekara već imaju zakazane razgovore za posao u drugim zdravstven­im ustanovama. Kako je dodala, o deblokadi računa nema ni govora niti ima nekih značajniji­h informacij­a, a menadžment kaže kako radi na tome.

 ?? ?? Franjo Komarica i Franjo Topić: Poruke mira i saradnje
Franjo Komarica i Franjo Topić: Poruke mira i saradnje
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina