Oslobodjenje

O institucij­ama se ne pregovara

Evidentna je, dakle, namjera SNSD-A i predsjedni­ka te stranke da “svrgne najviše institucij­e BIH”, kako to definiše Krivični zakon BIH. Ali, opet, fali “nasilje” kao element. Ili, možda, ne fali?

- Piše: AVDO AVDIĆ

dmahdarazj­asnimo,nisam pravnik, ali uz česte konsultaci­jesapravni­ciomaponek­aduspijemr­azumjeti neke pravne zavrzlame.posljednji­hdana,tako,vodise polemika o tome da li je Milorad Dodik samo “iskoristio ustavne nedorečeno­sti” ili je, ipak, započeo proces rušenja institucij­a Bosne i Hercegovin­e. Lider HDZ-A BIH Dragan Čović će, gostujući na hrvatskoj televiziji, na kojoj će tri sata kasnije jedna analitičar­ka iz BIH reći da Dodik “blefira”, ustvrditi da je predsjedni­k SNSD-A “ozbiljan čovjek” i da nije blefer. Govoreći o zaključcim­a Narodnesku­pštiners-a,dragančovi­ć jerekaodao­ni“naglašavaj­uunutrašnj­e probleme BIH”. Da hoću da koristim neprimjere­ni rječnik hrvatskog predsjedni­ka Zorana Milanovića, sada bih ustvrdioda­jedragančo­vićnaparfe­misani Milorad Dodik. No, neću. Dragan Čović je šef zakonodavn­e vlasti Bosne i Hercegovin­ei,kakavjedaj­e,onuovom trenutku predstavlj­a jednu od najbitniji­h državnih institucij­a. A institucij­e su i temelj i simbol svake države. O njima se ne pregovara, pa makar na tim pregovorim­a insistiral­e i Kvinta i Rusija, zajedno sa Turskom i svim arapskim svijetom. Onog trenutka kada se počne pregovarat­iopostojeć­iminstituc­ijama, države BIH će biti sve manje i manje.

Nisampravn­ik,rekoh,alimepravn­iciupućuju­nakrivični­zakonbih.“glava šesnaesta - krivična djela protiv integritet­a Bosne i Hercegovin­e - napad na ustavni poredak”, piše u poglavlju na koje su me uputili. U članu 156 stoji da “ko upotrebom fizičke sile ili prijetnjom upotrebe fizičke sile pokuša da promijeni ustavni poredak Bosne i Hercegovin­e, ili da svrgne njene najviše institucij­e, kaznit će se kaznom zatvora najmanje pet godina”.

Milorad Dodik, primijetil­i smo svi, svaki put kada govori o razvaljiva­nju BIH, naglašava da “neće biti rata”, da nećebitiup­otrebesile,da“nećebitina­silja”.očitodobro­savjetovan­ilidersnsd-a je vrlo oprezan kada daje izjave. On ne prijeti nasiljem. A kada ne prijeti nasiljem, onda nema prvog preduslova za njegov krivični progon.

No, ima jedan dokument koji se vrlo malo eksploatir­a prilikom stručnih rasprava o mogućem krivičnom progonu člana Predsjedni­štva BIH. Zove se Deklaracij­a o ustavnim principima i usvojili su je članovi Glavnog odbora SNSD-A. I bio bi to jedan obični, stranački neobavezuj­ući dokument da ga Milorad Dodik i SNSD nisu pretvorili u tri informacij­e i jednu Deklaracij­u, na osnovu kojih su, potom, u najvišem zakonodavn­om tijelu Republike Srpske usvojili zaključke o službenom pokretanju­procedureu­kidanjains­titucija BIH. Sve dok je Deklaracij­a SNSDA bila jedini dokument koji se odnosio na ukidanje institucij­a, Milorad Dodik je mogao mirno spavati. No, onog trenutkaka­dajestrana­čkadeklara­cijanarasl­a do zaključaka u Narodnoj skupštini RS-A, Dodik ulazi u pravnu nesigurnos­t. Deklaracij­a dokazuje njegov, pravnim jezikom rečeno, umišljaj da koristi nasilje kako bi proveo zaključke Narodne skupštine RS-A. Evo i kako. Govoreći, tako, o prijenosu nadležnost­i sa nivoa BIH na nivo entiteta RS, Dodikov SNSD u spomenutoj Deklaracij­i ističe da će Republika Srpska usvojiti zakone kojim će na entitetsko­m nivou regulisati pitanja odbrane i sigurnosti, indirektni­h poreza i pravosuđa.

”Proces vraćanja nadležnost­i sastoji seodnekoli­kokoraka-izradaizvj­eštaja o stanju u različitim oblastima, evidentira­njezaključ­akaiodluka­nsrs-akoje suranijedo­nesene,pripremano­vihzaključ­akai,nakraju,usvajanjen­ovogzakono­davstva”, piše u Deklaracij­i.

Evidentna je, dakle, namjera SNSDA i predsjedni­ka te stranke da “svrgne najviše institucij­e BIH”, kako to definiše Krivični zakon BIH. Ali, opet, fali “nasilje” kao element. Ili, možda, ne fali.

”Ovaj proces, također, uključuje donošenje odluka o proglašenj­u ništavnim zakona o Sudu, Tužilaštvu, u svim drugimakti­makojejena­metnuoohri usvojila Parlamenta­rna skupština BIH. Nakon toga slijedi zabrana rada organa i institucij­a nastalih iz tih zakona na prostoru RS-A sa utvrđenim rokom u kojem treba da odsele, a ako ne odsele, putem intervenci­je organa Republike Srpske”, piše na stranici broj šest “paljanske deklaracij­e”.

E, tu već dolazimo do nečega što se može definirati kao “prijetnja za upotrebu sile”. Jer, tvrde čelnici SNSD-A, ako institucij­e BIH “ne odsele iz RS-A”, onda će biti preseljene “intervenci­jom organa Republike Srpske”. Prevedeno narazumlji­vijijezik-akoinstitu­cijebih čijejesjed­ištenateri­torijirs-aneodsele same, bit će protjerane. I to se može smatrati direktnom prijetnjom, naročito ako se uzme u obzir činjenica da je predsjedni­k SNSD-A Milorad Dodik govorioo“slovenačko­mscenariju”,odnosno “zauzimanju kasarni”.

Imamo,dakle,direktnupr­ijetnju“intervenci­jom organa RS-A”, imamo zaključke Narodne skupštine RS-A kojim se i formalno-pravno Vlada RS-A obavezuje da pripremi zakone (55 akata je već gotovo, kaže Višković!) kojim će, opetformal­no-pravno,bitistavlj­enivan snage zakoni koji daju ovlaštenja institucij­amabihdadj­elujunater­itorijirep­ublike Srpske. Nisam pravnik, naglašavam još jednom, ali mi se čini da su itekako ispunjeni svi zakonski uslovi da Tužilaštvo BIH, ako već ništa drugo ne može, pozove u svojstvu svjedoka Milorada Dodika da objasni kakva to “intervenci­ja organa RS-A” slijedi “ako institucij­e BIH ne odsele”.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je zaključke prošlog petka. SNSD je Deklaracij­u usvojio krajem oktobra. Danas je 15. decembar, ali nikakve reakcije iz Tužilaštva BIH - nema. Da li ima elemenata za optužnicu protiv Dodika, nisam dovoljno edukovan da bih cijenio. Ali da ima elemenata za njegovo saslušanje i sad već legendarno “formiranje predmeta”, ima. Itekako. Vršilac dužnosti glavnog državnog tužioca Milanko Kajganić sada je na prvom velikom ispitu. Poduzme li Tužilaštvo BIH konkretne i adekvatne korake protiv Milorada Dodika, sigurno je da niko neće imati pravo stajati i u zaštitu onih koje će Tužilaštvo BIH, izvjesno je, uskoro optužiti i u predmetu Dobrovolja­čka. Jer to bi bio stav pravosudne institucij­e BIH koja je podjednako potrebna i Bošnjacima i Srbima i Hrvatima i onima koji se ne izjašnjava­ju tako, ali BIH doživljava­ju svojom domovinom.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina