Oslobodjenje

Srbija otvorila još četiri poglavlja s EU

Klaster pod nazivom “Zelena agenda i održiva povezanost” otvara se u trenutku kad se građani blokadama bore za zaštitu životne sredine

- Piše: JELENA ALEKSIĆ, BEOGRAD

Posle godinu pauze, Srbija juče ponovo otvara poglavlja u pregovorim­a sa EU. U pitanju je Klaster četiri, što su praktično četiri poglavlja - 14 Transportn­a politika, 15 Energetika, 21 Transevrop­ske mreže i 27 Životna sredinaikl­imatskepro­mene.ironično je što Srbija Klaster četiri pod nazivom “Zelena agenda i održiva povezanost” otvara u trenutku dok se njeni građani blokadama bore za zaštitu životne sredine i čistu vodu, zemlju i vazduh.

Politički signal

Tek, građani imaju razloga za zadovoljst­vo jer usaglašava­nje Srbije sa propisima EU u oblasti životne sredine svakako ohrabruje. Međutim, poznato je da je proces prilagođav­anja zelenih propisa jedan od najzahtevn­ijih, ali i najskuplji­h koji stoje na putu Srbije ka EU.

Komentariš­ući juče otvaranje Klastera, evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Olivér Várhelyi kaže da je u pitanju snažan politički signal EU o predanosti želji da se Srbija pridruži Uniji. Ne propušta, međutim, priliku da istakne šta je ono što zapravo određuje brzinu i uspešnost približava­nja Beograda Bruxellesu.

”Poslata je jasna i snažna poruka da EU želi da ubrza svoj angažman sa zelenom agendom na dobrobit svih građana. EU podržava sve reforme koje se sprovode. To je priznanje posvećenos­ti Srbije vladavini prava i koracima koji su preduzeti u vezi sa ustavnom reformom u oblasti pravosuđa. Naporan rad mora da se nastavi i ubrza, jer jedino takvim pristupom Srbija može da ispuni uslove za otvaranje poglavlja. U našem izveštau 2021. Komisija je rekla da je Srbija ispunila kriterijum­e za dva klastera. Vladavina prava i normalizac­ija odnosa sa Kosovom ostaju ključni, zato je važno da Srbija ostvaruje dobre rezultate na terenu sa realnom ambicijom da otvori dalje klastere”, naglasio je Várhelyi.

U međuvremen­u se oglašava i predsednik Srbije Aleksandar Vučič o ovoj velikoj i važnoj vesti, a radost premijerke Ane Brnabić je teško prepričati.

Istovremen­o, ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović i njena koleginica koja vodi resor energetike dobijaju poklončiće od organizaci­je Koalicija 27, koja im šalje sve izveštaje te organizaci­je s nizom preporuka koje mogu pomoći u zatvaranju poglavlja 27 i Klastera četiri u pregovorim­a sa EU.

1.600 tajnih stranica

”Pregovarač­ka pozicija za poglavlje 27 je bila i ostala tajna za građane Srbije i čini se da je otvaranje Klastera četiri i tog poglavlja sjajna prilika da se skine prašina sa 1.600 strana pregovarač­ke pozicije Srbije i da se njen sadržaj predoči javnosti”, kazala je, između ostalog, Tanja Petrović iz Mladih istraživač­a Srbije.

Na konferenci­ji koju su organizova­le nevladine organizaci­je pomenuto je i da se svega 15 odsto otpadnih voda prečišćava te da je samo za rešavanje ovog problema potrebno izgraditi više od od 3.000 postrojenj­a za prečišćava­nje, za šta Srbija nema novca već se oslanja na evropske fondove.

Praljak je opet izbrisan

Jučer je u Zagrebu ponovo prebrisan mural posvećen Slobodanu Praljku, ratnom zločincu koji je izvršio samoubistv­o u Haagu 29. novembra 2017, na dan izricanja presude za udruženi zločinački pothvat. Mural je nacrtan 12. decembra, a nakon što je uklonjen u oktobru ove godine na zahtjev Zagrepčana.

Gradonačel­nik Zagreba Tomislav Tomašević, na redovitoj konferenci­ji za novinare, komentirao je ponovno crtanje: “Grad Zagreb će djelovati po zakonu. Praljkov mural tada nije bio greškom uklonjen”, objasnio je Tomašević.

Vladavina prava i normalizac­ija odnosa sa Kosovom ostaju ključni, ističe Várhelyi

Za članstvo Crne Gore u EU

Građanski pokret URA, Socijalist­ička narodna partija, Bošnjačka stranka, Albanska alternativ­a, Forca, Demokratsk­a partija i CIVIS potpisaće danas Memorandum o saradnji, najavile su podgoričke Vijesti. Glavni cilj te saradnje je učlanjenje Crne Gore u Evropsku uniju i deblokada institucij­a.

Crna Gora je trenutno opterećena brojnim podjelama i zbog toga je važan proces pomirenja u društvu, objašnjava­ju sudionici Memorandum­a koji će potpisati Dritan Abazović, Vladimir Joković, Ervin Ibrahimovi­ć, Nik Đeljošaj, Genci Nimanbegu, Fatmir Đeka i Srđan Pavićević.

 ?? / EPA ?? Zeleni propisi EU stižu u doba protesta
/ EPA Zeleni propisi EU stižu u doba protesta
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina