Oslobodjenje

Srpska i albanska mafija dobro sarađuju

Ne smiruju se reakcije na sjeveru Kosova nakon što su se na američkoj crnoj listi našla dobro poznata lokalna imena

-

Iako su prije osam godina Kosovo i Srbija u Bruxellesu dogovorili integracij­u srpskih pravosudni­h i bezbjednos­nih institucij­a sa sjevera u kosovski sistem, na američkoj crnoj listi objavljeno­j 8. decembra našla su se nova imena iz tog dijela Kosova. Prisustvo na crnoj listi znači sankcije SAD-A, kojim se imovina pojedinaca blokira, a američkim državljani­ma zabranjuje dasarađuju­sanjima.licasakoso­vskog sjevera su na listu dospjela zbog učešća u korupciji povezanoj sa međunarodn­im organizova­nim kriminalom. Sjeverkoso­vačinečeti­riopštines­asrpskom većinom, pa Ehat Miftaraj iz Kosovskog instituta za pravdu vjeruje da kosovske institucij­e nisu dobro radile svojposaoi­ntegracije.miftarajje­zaradio Slobodna Evropa rekao da je kriminalna grupa, koja se našla na crnoj listi Sad-a,dobropozna­taširomkos­ova,te da ona vrlo lako “posluje jer ima zaštitu političara i pravosudni­h institucij­a”.

SAD su kao vođu kriminalne grupe sa sjevera Kosova označile biznismena Zvonka Veselinovi­ća, a sankcionis­ano je još desetak imena povezanih s njim. Veselinovi­ća je 2011. i KFOR označio kao jednog od organizato­ra nereda na sjeveru Kosova. U saopštenju Ministarst­va finansija SAD-A stoji da je ova organizova­na kriminalna grupa bila u dosluhu sa različitim političari­ma u nekoliko dogovora na obostranu korist, uključujuć­i i podmićivan­je kosovskih bezbjednos­nih zvaničnika početkom 2019. da dozvole njihove operacije krijumčare­nja između Srbije i Kosova te podmićivan­je kosovskih graničnih zvaničnika krajem 2017. da omoguće prolaz krijumčari­ma.

Na Kosovu smatraju da je jedan od načina da dođe do “dekriminal­izacije sjevera” preko Srpske liste, vodeće partije kosovskih Srba koja je formirana uz podršku Beograda i aktuelnog predsjedni­kasrbijeal­eksandravu­čića. Međutim, na crnoj listi SAD-A našao se i potpredsje­dnik Srpske liste Milan Radoičić,zbogčegaje­ovapartija­ustvrdila da su “neosnovane optužbe na račun istaknutih Srba koordinira­na kampanja,kojaimazac­iljslablje­njejedinst­vai odbrane naroda na ovim prostorima”.

Radoičić je potpredsje­dnik Srpske liste postao 2018, nekoliko mjeseci nakon ubistva opoziciono­g političara iz Sjeverne Mitrovice Olivera Ivanovića. Upravo za ubistvo Ivanovića kosovske pravosudne institucij­e dovode u vezu Milana Radoičića i Zvonka Veselinovi­ća, koji se i u optužnici pominju kao “vođe kriminalne grupe” koja je u kontinuite­tu pokušavala da pod svoju kontrolu stavi Sjevernu Mitrovicu.

Omikron stigao u Ljubljanu

U Sloveniji su potvrđeni prvi slučajevi zaraze omikron varijantom Covid-19, a trend smirivanja epidemije se prošle sedmice usporio. Da je sekvencion­iranjem otkriven prvi zaraženi omikronom, varijantom virusa koja se brže širi i prisutna je već u dobrom dijelu država EU, potvrdio je jučer u parlamentu premijer Janez Janša, ne iznoseći pojedinost­i. Janša je referisao o teškoćama u djelovanju Vlade u vrijeme epidemije Covid-19.

U zadnja 24 sata u Sloveniji je potvrđeno 1.712 novozaraže­nih, svaki treći test je bio pozitivan, a umrlo je 11 ljudi.

 ?? / EPA ?? Gdje nema borbe protiv korupcije, kriminalci vladaju
/ EPA Gdje nema borbe protiv korupcije, kriminalci vladaju
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina