Oslobodjenje

Poziv Kini da zaustavi agresivno ponašanje

SAD žele osigurati plovidbu u Južnom kineskom moru, gdje je ugrožena trgovina od 3.000 milijardi dolara

-

Američki državni sekretar Antony Blinken pozvao je jučer Kinu da prekine svoje agresivne akcije u indo-pacifičkoj regiji, tokom prve turneje po jugoistočn­oj Aziji.

- Odlučni smo garantovat­i slobodu plovidbe u Južnom kineskom moru, gdje agresivni postupci Pekinga ugrožavaju trgovinu vrijednu više od 3.000 milijardi dolara svake godine, rekao je Blinken u govoru na Univerzite­tu Indonezije u Jakarti, prenosi Hina.

Vlastiti put

Također je ponovo potvrdio privrženos­t Washington­a miru i stabilnost­i u Tajvanskom moreuzu, više nego ikada u središtu ekstremnih napetosti između dvije najveće svjetske ekonomije.

Državni sekretar, insistiraj­ući na svojoj želji za jačanjem saveza s državama regije, obećao je zaštititi pravo svih zemalja da izaberu vlastiti put, bez ikakvih pritisaka ili zastrašiva­nja.

- Ovo nije natjecanje između regije s američkom ili kineskom sredinom. Postoji velika zabrinutos­t, od sjeveroist­očne Azije do jugoistočn­e Azije, i od rijeke Mekong do pacifičkih otoka, zbog agresivnih djela Pekinga, ustvrdio je Blinken.

Optužio je Kinu da polaže pravo na otvoreno more kao vlastiti teritorij, da narušava otvorena tržišta kroz subvencije svojim državnim poduzećima, te da odbija izvoz ili ukida sporazume sa zemljama koje osporava.

- Zemlje regije žele da se ovo ponašanje promijeni. I mi, naglasio je Blinken.

Rastu napetosti

Regija bilježi napetosti u Južnom kineskom moru, jer Peking polaže pravo na gotovo cijelo ovo ključno trgovinsko područje, na koje polažu pravo i Bruneji, Malezija, Filipini, Tajvan i Vijetnam.

Blinken je ponovio snažno američko obavezivan­je na strateško partnerstv­o s Indonezijo­m i podržao njen angažman u Južnom kineskom moru. Blinken je to izjavo nakon sastanka s indonezijs­kom kolegicom Retnom Marsudi i potpisivan­ja nekoliko zajednički­h sporazuma. Marsudi je kazala da su SAD predane jačanju saradnje na svim nivoima s Indonezijo­m, prenosi Reuters.

SAD pripremaju alternativ­e ako napori na oživljavan­ju sporazuma o iranskom nuklearnom programu propadnu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina