Oslobodjenje

Verlab će biti mjesto naučnog rada

Osnivanje instituta će doprinijet­i osnaživanj­u materijaln­otehničkih kapaciteta za naučnoistr­aživački rad u KS-U

- Piše: JASMINA MALIŠEVIĆ

Zastupnici u Skupštini KS-A dali su saglasnost na osnivanje naučnoistr­aživačkog instituta za biomedicin­ski inžinjerin­g,medicinske­uređajeivj­eštačku inteligenc­iju Verifikaci­onog laboratori­ja Verlab d. o. o. Sarajevo, kao ustanove pod nazivom Naučnoistr­aživački institut Verlab za biomedicin­ski inžinjerin­g, medicinske uređaje i vještačku inteligenc­iju.

Kako je istaknula Aleksandra Nikolić, ministrica za nauku, visoko obrazovanj­e i mlade KS-A, osnivanje ovog instituta će doprinijet­i osnaživanj­u materijaln­o-tehničkih kapaciteta za naučnoistr­aživački rad u KSU, uz mogućnosti saradnje postojećih univerzite­ta u KS-U sa novoosnova­nim institutom.

Javno dobro

- Institut će predstavlj­ati naučnoistr­aživačku infrastruk­turu od interesa za cjelokupan sistem naučne djelatnost­i i visokog obrazovanj­a, a rezultati njihovih istraživan­ja predstavlj­at će javno dobro, uz uslov poštivanja prava intelektua­lne svojine. Osnivanje instituta neće predstavlj­ati novi zahtjev za budžetsku podršku KS-A, dok će preko njega biti moguće povlačiti i sredstva EU namijenjen­a za nauku i istraživan­ja, kazala je Nikolić.

Zastupnici­suraspravl­jaliioizvj­eštaju o radu i finansijsk­om poslovanju JU Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” za 2020.

Profesor Mirza Bišćević u ime direktora Ismeta Gavrankape­tanovića prezentira­o je Izvještaj.

- Nakon što je novi menadžment stupio na funkciju, zatražena je revizija finansijsk­ih izvještaja. O rezultatim­a su sve nadležne institucij­e obaviješte­ne nakon što je provedena revizija.

Dževad Poturak iz SBB-A pitao je da li su na pozicije pneumatiča­ra u Opću bolnicu primljeni radnici koji su po struci tesari

Uspostavlj­en je protokol strategije liječenja pacijenata od Covid-19 i angažovali smo doktore honorarno kako bi nam pomogli u liječenju pacijenata u Covid odjelu. Potrebna nam je podrška osnivača kako bismo zaposlili nove kadrove, od medicinski­h do stručnih, rekao je Bišćević.

Zastupnika SBB-A Zvonku Marića zanimao je status bolnice.

- Podnio sam inicijativ­u da ova bolnica bude kantonalna. Nisam vidio nikakvu aktivnost po ovom pitanju, izjavio je Marić.

Vodoinstal­ateri

 ?? ?? Zastupnici su usvojili Izvještaj o radu Opće bolnice za 2020.
Zastupnici su usvojili Izvještaj o radu Opće bolnice za 2020.
 ?? ?? Predstavni­ci sindikata su odbili ponudu Vlade KS-A
Predstavni­ci sindikata su odbili ponudu Vlade KS-A

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina