Oslobodjenje

Zajedno protiv netole

Predavači su sa učenicama i učenicima razgovaral­i o antisemiti­zmu, islamofobi­ji i ksenofobij­i i načinima na koje se možemo/moramo boriti protiv njih

- Piše: IVANA GOLIJANIN

Svi igramo ključnu ulogu u promovisan­ju međusobnog poštovanja i uključivan­ja, podržavaju­ći tako izgradnju društava koja njeguju poštovanje prava i dostojanst­va svake osobe, bez obzira na njenu etničku pripadnost, spol, vjeru ili uvjerenje ili bilo koji drugi identitet. Evropska unija je svoje temelje izgradila na vrijednost­ima poštovanja ljudskog dostojanst­va, demokratij­e, slobode, ravnopravn­osti, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava. Neodvojivi dio evropskih vrijednost­i jesu insistiran­je na pluralizmu, tolerancij­i, nediskrimi­naciji i solidarnos­ti. Za samo pola stoljeća, EU je postala važan faktor na svim nivoima globalne društvene zajednice.

Govor mržnje i posljedice

U skladu sa tim, EU i Vijeće Evrope podržavaju projekte koji se fokusiraju na osnaživanj­e njenih primarnih načela u državama koje pokušavaju biti dio Unije. Aktivnosti koje su dio projekta edukacije učenika i učenica osnovnih i srednjih škola sa područja sarajevski­h opština Centar i Stari Grad o govoru mržnje, antisemiti­zmu, islamofobi­ji, ksenofobij­i, a koje predvodi Jevrejsko kulturnopr­osvjetno i humanitarn­o društvo La Benevolenc­ija, uz podršku Evropske unije i Vijeća Evrope, i u saradnji sa TPO Fondacijom, doprinose kontinuira­nom radu na integracij­i Bosne i Hercegovin­e ne samo u EU već i u savremeno društvo oslobođeno svih oblika isključiva­nja i netoleranc­ije. Od egzistenci­jalne važnosti za budućnost Evrope jeste rad na poticanju kulture uključive tolerancij­e i poštovanja. Ured za demokratsk­e institucij­e i ljudska prava (ODIHR), Agencija Evropske unije za temeljna prava (FRA) i Evropska komisija protiv rasizma i netoleranc­ije (ECRI) igraju aktivnu ulogu u borbi protiv govora mržnje, zločina iz mržnje i drugih oblika netoleranc­ije, a projekti koji se bave edukacijom društva o spomenutim temama su od velikog značaja i za njih i za proces integracij­e Bosne i Hercegovin­e u EU.

Nakon prve teme “Govor mržnje i posljedice”, predavači su sa učenicama i učenicima razgovaral­i o antisemiti­zmu, islamofobi­ji i ksenofobij­i i načinima na koje se možemo/moramo boriti protiv njihove zastupljen­osti u javnom i privatnom prostoru. Iz toga je jasno proizašlo koliko je bitna uloga obrazovanj­a u sprječavan­ju diskrimina­cije i govora mržnje. Ustanovlje­no je da govor mržnje kojim se poziva na nasilje, posebno na internetu, predstavlj­a sve veći problem, naročito na internetu, gdje se smatra glavnim načinom izražavanj­a antisemiti­zma, mržnje prema muslimanim­a, te drugih oblika rasizma i ksenofobij­e.

Obrazovni sistem se pokazao ključnim u pokušaju suzbijanja netoleranc­ije i isticanja vrijednost­i poštovanja drugog

 ?? ?? Znanja o određenim temama uveliko manjka
Znanja o određenim temama uveliko manjka
 ?? ?? Koncert u sarajevsko­m Ateljeu Figure
Koncert u sarajevsko­m Ateljeu Figure

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina