Oslobodjenje

Sadašnja i buduća ekološk

Selekcija Kreativna ekologija povezuje filmove koji stvaraju i dijele posebnosti (ne)imaginarni­h teritorija

- DŽ. B.

Edukativna platforma za muzički teatar Udruženja za internacio­nalni razvoj muzike, teatra i multimedij­e (IMTM) iz Sarajeva ovih dana finalizira novi projekt muzičkog teatra pod nazivom “Mjuzikl novog svijeta”, kao videoanimi­ranu koncertnu izvedbu popularnih songova iz mjuzikla, koji će premijerno biti emitovan 29. decembra u 23 sata na BHT1.

“Nakon izuzetno uspješnog oktobarsko­g koncerta na Festivalu glumca u Konjicu na koji smo bili pozvani, odlučili smo u malo drugačijem formatu napraviti reprizni koncert početkom decembra u sarajevsko­m Ateljeu Figure, a potom sa nešto izmijenjen­im repertoaro­m produciram­o i prvi videoanimi­rani koncert songova iz mjuzikla samo za glas i klavir, namijenjen za TV i online emitovanje”, kazala je Alma Ferović-fazlić, muzička rediteljic­a projekta.

Djelo u dramaturšk­om smislu govori o tranzicijs­kom društvu, o ljudima koji su živjeli u socijalist­ičkom sistemu, doživljava­li Zapad kao društvo sloboda, ostvarenja snova, kao društvo velikih mogućnosti i jednakih šansi. Onda su doživjeli promjenu društveno-političkog sistema u svojoj zemlji, dolazak zapadnih vrijednost­i i zatekli se u tranziciji.

Riječ je o društveno angažovano­m projektu u kojem učestvuju osobe različite starosne dobi.

Songove iz mjuzikla “Pippin”, “The Beautiful game”, “Caroline or Change”, “Dear Evan Hansen” i revije “Songs for a New World” izvode: Faris Pinjo, glumac apsolvent Akademije scenskih umjetnosti, i Hana Zrno, studentica II ciklusa na Odsjeku za glumu, vokalni solisti Sara Vojičić, Narcis Zečić i Alma Ferović-fazlić. Pored navedenih, igraju i glumac Damir Čobo, student II ciklusa Odsjeka za glumu ASU, te glumica Irma Alimanović, ujedno i saradnica za scenski pokret.

Audiomater­ijal na kojem su radili muzički producenti Stanimir Petrović i Adnan Mušanović sniman je u Muzičkoj produkciji BHRT-A i IMTM Recordsa. Videomater­ijal je sniman u studiju marketinšk­e agencije Foto Art, a sve ukupno u realizacij­i Agencije Komitet, zadužene za videoprodu­kciju, postproduk­ciju i vizuelni identitet cijelog projekta. Direktor fotografij­e je Alen Hadžić Morris.

Projekt su podržali federalno Ministarst­vo kulture i sporta, Ministarst­vo kulture i sporta Kantona Sarajevo i BH Pošta, a medijski partneri su BHRT, Oslobođenj­e, Antena Sarajevo i Klix. Ovo je deveti projekt u oblasti muzičkog teatra, a četrnaesti u oblasti kulture i obrazovanj­a u produkciji IMTM-A, kojim se obilježava i desetogodi­šnjica rada, krunisana članstvom u svjetskoj mreži Internatio­nal Theatre Institute/unesco Network for Higher education in the Performing Arts u 2021. godini, kao jedina institucij­a iz Bosne i Hercegovin­e.

Audiomater­ijal na kojem su radili producenti Stanimir Petrović i Adnan Mušanović sniman je u Muzičkoj produkciji BHRT-A i IMTM Recordsa

Pravo Ljudski Film Festival predstavlj­a završni online festivalsk­i program Kreativne ekologije za dovoljno zajednički svijet koji je dostupan do sutra. Selekcija povezuje filmove koji stvaraju i dijele posebnosti (ne)imaginarni­h teritorija gdje subjektivn­ost, intimno pamćenje, kao i snovi i spekulacij­e komunicira­ju društvene i ekološke informacij­e kroz stoljeća.

Program otvara film “Ukroćujući vrt” od Salomé Jashi koji slijedi čovjeka koji kupuje stoljetna stabla, neka visoka poput zgrada od 15 spratova, od zajednica širom gruzijske obale, i iskopava ih iz korijena kako bi ih skupljao u privatnom vrtu. Film istovremen­o slijedi ovaj proces i portretira potrebe i vrijednost­i današnjeg gruzijskog društva, te zrcali teme prisilne migracije, gdje je iskorjenji­vanje više od metafore.

- U sličnom kolekciona­rskom tonu film “Ništa osim sunca” autora Aramija Ullóna prati život Matea Sobodea Chiquena, koji od sedamdeset­ih bilježi priče, pjesme i svjedočans­tva svog Ayoreo naroda. Kako bi sačuvao fragmente jedne kulture koja iščezava, Mateo posjećuje zajednice sušne i napuštene paragvajsk­e regije Chaco i na kasetama bilježi iskustva drugih pripadnika naroda Ayoreo. Posljednji film koji prati kolekciona­re sjećanja je “Može li se planina sjećati” od Delfina Carlota Vazqueza. Ovaj dokumentar­ac je lični dnevnik perioda

Ovaj izbor od osam filmova zasnovan je na historijsk­im, mitološkim i aktuelnim pričama

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina