Oslobodjenje

Rancije i isključivo­sti

-

Za samo pola stoljeća, EU je postala važan faktor na svim nivoima globalne društvene zajednice

Obrazovni sistem se pokazao ključnim u pokušaju suzbijanja netoleranc­ije i isticanja vrijednost­i poštovanja drugog jer dopire do sve djece od rane dobi. Međutim, ustanovlje­no je da znanja o određenim temama uveliko manjka, kao i da uglavnom ne postoji određeni kritički odnos prema spomenutim pojmovima i pojavama. Nakon serije predavanja u osnovnim i srednjim školama, profesoric­a rodnih nauka Zilka Spahić-šiljak je istakla:

- U srednjim školama, gimnazijam­a, vidi se da nastavnici i nastavnice rade s djecom i da su djeca spremna na dijalog i razgovor o osjetljivi­m temama diskrimina­cije. Međutim, o temama antisemiti­zma, ksenofobij­e i islamofobi­je vrlo malo znaju, što je pokazatelj da je potrebno u nastavnom planu i programu uključiti ove teme da bi se mladi senzibiliz­irali za ova pitanja. U osnovnim školama je situacija drugačija. Pored toga što djeca skoro ništa ne znaju o ovim temama, opća klima je takva da je pažnja učenika i učenica vrlo mala, da nisu naučeni da izraze mišljenje i da uglavnom reagiraju sa velikim emocijama. Ono što je mene iznenadilo je to da su djeca od 13 i 14 godina puna predrasuda, da su traumatizi­rana zbog gubitaka u porodici u proteklom ratu, i da pod utiskom etno-nacionalni­h narativa nisu u stanju kritički razmišljat­i o diskrimina­ciji kojoj su izloženi i drugi ljudi, a ne samo oni i njihove porodice.

Svi su oblici rasizma i mržnje zajednički problem cijelog društva, i smatra se da je zajednički proces prilagodbe ključan kako bi mogli u potpunosti pridonijet­i društvu u kojem žive.

- Da mi ne spominjemo da je bio holokaust, ljudi bi zaboravili da je bio holokaust. Nikada mi u ovolikoj mjeri nismo govorili o ovim temama, ni obrazovno ni porodično. Možda bi mnogo toga bilo drugačije da su se neke stvari na vrijeme priznale i da

 ?? ?? Autorica izložbe je Amina Abdičević
Autorica izložbe je Amina Abdičević
 ?? ?? Svi oblici rasizma i mržnje su zajednički problem cijelog društva
Svi oblici rasizma i mržnje su zajednički problem cijelog društva
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina