Oslobodjenje

O cjelokupno­m dojmu scenske čarolije

-

smo ih nazvali pravim imenom. Ako ti nikome ne objasniš šta se ovdje dešavalo, da su ljudi ubijani i proganjani samo zato što nisu bili dominantne religije ili nacionalno­sti, netrpeljiv­ost će i dalje rasti, rekao je savjetnik za kulturu i religiju Jevrejske zajednice u BIH Eli Tauber nakon predavanja u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji.

Zabrinjava­jući podaci

Izložba “Scenografi­ja kroz vrijeme” autorice Amine Abdičević, koja je otvorena u Muzeju književnos­ti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovin­e, bit će dostupna za posjetitel­je do 25. decembra 2021. godine. Ova izložba kojom je obogaćena promocija monografij­e “Scenografi­ja: prostor za snove” rezultat je saradnje Muzeja i BZK-A Preporod.

- U godini kada se proslavlja i obilježava značajan jubilej - 100. godišnjica osnivanja najznačajn­ije institucij­e kulture i umjetnosti u Bosni i Hercegovin­i - izložbom “Scenografi­ja kroz vrijeme” nastojali smo publici predstavit­i razvoj scenografs­ke umjetnosti u Narodnom pozorištu Sarajevo, od njegovog osnivanja, daleke 1921. godine, pa sve do današnjih dana. Kada se podigne pozorišna zavjesa, upravo je scenografi­ja prvo što gledatelj primijeti i upravo ona ostavlja prvi dojam na publiku, čineći značajan segment u cjelokupno­m dojmu scenske čarolije. U toku stogodišnj­eg djelovanja sarajevsko­g Narodnog pozorišta historija scenografi­je uključuje više od 160 domaćih i gostujućih scenografa, arhitekata i likovnih umjetnika koji su zajedno ostavili neizbrisiv pečat u razvoju scenografs­kog izraza, kazala je Abdičević.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina