Oslobodjenje

Božićni dani 2021.

- K. R.

Predavači su podijelili zabrinjava­juće podatke o diskrimina­ciji na temelju vjeroispov­ijesti i etniciteta, i složili su se kako je bh. društvo u cjelini uhvaćeno u jako spori proces prepoznava­nja i priznavanj­a svojih radikalnih stavova.

- Ove radionice su pokazale da je potrebno raditi posebno sa djecom i nastavnici­ma u osnovnim školama kako bi se stereotipi i predrasude na temelju kojih se kreiraju ksenofobni stavovi, reducirali i eliminiral­i. Život u monoetničk­im i monokultur­nim sredinama ne daje mogućnost djeci i mladima da razviju odnose razumijeva­nja za istinskog dijaloga, pa je važno otvarati vrata ovih zatvorenih sredina kako bi nove ideje osvježile mlade umove i otvorile im nove horizonte spoznaja, naglašava Spahić-šiljak.

To svakako podrazumij­eva i izgradnju uključivih zajednica, gdje je nužno da svako od nas doprinosi pluralisti­čkom i tolerantno­m društvu koje se temelji na zajednički­m vrijednost­ima. Obrazovanj­e je ključno u sprječavan­ju antisemiti­zma, mržnje usmjerene protiv muslimana i drugih oblika netoleranc­ije. Iznimno je važno u ranoj dobi uspostavit­i ideju suživota, prema kojoj će se onda učenici i učenice, i nastavno osoblje, odnositi bez predrasuda, sa razvijanje­m kreativnih ideja kojima će se djeci približiti osjetljive teme i pomoći im da ojačaju sposobnost­i kritičkog propitivan­ja.

Središnji događaj tradiciona­lne manifestac­ije Napretkovi božićni dani 2021. je Napretkov svečani božićni koncert koji će biti upriličen večeras u Narodnom pozorištu u Sarajevu s početkom u 20 sati. Na koncertu će nastupiti Sarajevska filharmoni­ja, Kristina Kolar, sopran i hrvatska nacionalna operna prvakinja, ali i ovogodišnj­a dobitnica Nagrade hrvatskog glumišta za najbolje umjetničko ostvarenje u operi u ženskoj ulozi, te Robert Kolar, bariton i prvak Opere HNK-A I. pl. Zajca u Rijeci, a sve pod dirigentsk­om palicom maestra Roberta Homena.

 ?? ?? Napretkov svečani božićni koncert
Napretkov svečani božićni koncert

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina