Oslobodjenje

Crossover 2021. godine po izboru magazina Top Gear

Nakon što je nedavno ponio laskavu titulu njemački premium auto godine, električni Kia EV6 osvojio je novo priznanje Crossover 2021. godine u izboru legendarne automobils­ke emisije Top Gear...

-

EV6 je impresioni­rao Top Gear-ov žiri zahvaljuju­ći svom stilu, dinamičnim svojstvima, dugom dometu s jednim punjenjem i 800-voltnom vrlo brzom punjenju koje omogućava punjenje od 10 do 80 posto napunjenos­ti baterije za samo 18 minuta. Tom Ford, pomoćnik urednika, komentaris­ao je: ,,S EV6 je Kia uložila sve; potpuno električni, divlji stil, najbrže punjenje u razredu, mnogo pomagala. Duboko zadire u koncept mobilnog prostora, EV6 je otišao u tamnije uglove čineći električno vozilo zanimljivi­jim za vožnju. Takođe je prostran, lijepo opremljen i dobro izrađen. Vozi se sa svim najboljim svojstvima električni­h vozila – tiho, uglađeno, umireno – i onda se probija odgovaraju­ćom snagom. Dakle crossover s više od jednog značenja. Auta i marke“.

EV6 je predstavlj­en i u zadnjem broju revije BBC Top Gear Magazine, posvećene najboljim novim automobili­ma na svijetu. Ovo zadnje priznanje dolazi u vrijeme kada je Kia EV6 uvršten u najuži izbor za evropski auto 2022. godine i malo više od mjesec dana od nagrade za njemački premium auto 2022. godine. Jason Jeong, predsjedni­k Kia Europe, rekao je: ,,Drago nam je da smo osvojili priznanje prestižnog Top Geara za crossover godine. EV6 je revolucion­arno vozilo za Kiju i za električnu mobilnost i ova nagrada je dobrodošlo priznanje svega toga. To je još jedan trofej u vitrini za model EV6 čija popularnos­t i dalje raste zajedno s našom ponudom elektrifik­ovanih vozila“.

EV6 je Kijin prvi namjenski električni automobil koji pokazuje izuzetan potencijal nove električne globalne modularne platforme (E-GMP). EV6 kupcima nudi mogućnost izbora više potpuno električni­h konfigurac­ija pogonskih sklopova bez emisija, uključujuć­i i baterijski sklop dugog dometa (77,4 kwh) i standardno­g dometa (58,0 kwh), a u ponudi su i izvedbe Gt-line i GT. To je Kijino prvo električno vozilo raspoloživ­o s mogućnošću pogona na 2 (2WD) ili četiri točka (AWD) – potonji pruža bolja dinamična svojstva i u najzahtjev­nijim uslovima.

Enterijer nudi savremen koncept sa digitalizo­vanim Pure Panelom, koji u jednom kućištu objedinjuj­e virtuelnu instrument tablu sa na dodir osjetljivi­m ekranom multimedij­e.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina