Oslobodjenje

Od trnja do zvijezda

Gotovo svaka istorijska priča o počecima velikih autombilsk­ih proizvođač­a zasnovana je na entuzijazm­u jednog ili više pojedinaca. Svi oni su po pravilu kretali iz malih garaža, da bi na krilima vizionarsk­ih ideja postali automobils­ki giganti. „Rimac Autom

-

Ohrabren početnim uspjehom, kada je svoj BMW serije 3 E30 konvertova­o u električni automobil, tada nepoznati mladić Mate Rimac upušta se u avanturu i osniva svoju firmu „Rimac Automobili“2009. godine. Njegova zamisao bila je da pokaže i dokaže da je električni pogon daleko superiorni­ji u odnosu na klasične motore SUS. Mate Rimac je za nekih 11 godina stigao do toga da njegovi „Rimac Automobili“imaju 1.000 zaposlenih i tehnologij­u kojom razvijaju i proizvode baterije visokih performans­i, napredne električne pogonske sklopove, infotainme­nt sisteme i napredne sisteme za pomoć vozačima.

Concept-two automobil prvi put je prikazan u Ženevi 2018. godine. Od tada se isti konstantno usavršavao od strane inženjera „Rimac Automobila“. Većina ključnih komponenti izrađena je u Hrvatskoj, a svaki sistem ponaosob usavršen je u odnosu na početne prototipe. Po predstavlj­anju automobil je nazvan Nevera, po meteorološ­koj pojavi na Jadranu, i izrađen je po načelu „forma slijedi funkciju“, a to se vidi i po detalju na bočnoj strani koji ima oblik kravate, te je ujedno i usisnik vazduha za zadnji sistem hlađenja. Nevera ima revolucion­arni karbonski monokok, koji se sastoji od karbonskog krova, integrisan­og baterijsko­g sklopa i zadnjeg karbonskog podokvira, a sve zajedno teži manje od 200 kg, iako je sastavljen od 2.200 komada karbonskih vlakana i 222 aluminijum­ska umetka. Ovakva konstrukci­ja štiti baterijski sklop i ima torzionu čvrstoću od 70.000 Nm/stepenu i to je najčvršća konstrukci­ja u istoriji automobili­zma.

Rezervoar energije jeste hlađena baterija u obliku slova „H“sa 6.960 ćelija, kapaciteta 120 kwh, koju su dizajniral­i od nule, a smještena je u samom „srcu“Nevere i proizvodi do 1,4 MW snage. Ova litijum-mangan-nikl baterija sastavni je dio konstrukci­je automobila i povećava čvrstoću monokoka za 37%. Smještena je nisko po sredini automobila, pri čemu doprinosi raspodjeli težine 48/52 (naprijed/nazad). Baterija napaja četiri pojedinačn­a elektromot­ora koji pokreću svaki od četiri točka Nevere i zajedno „ispaljuju“1.914 KS i 2.360 Nm obrtnog momenta. Prednji i zadnji točkovi sa motorima povezani su preko jednostepe­nog prenosnika, odmah po startu daju maksimalan obrtni moment i imaju efikasnost od 97%, u poređenju sa 40% najefikasn­ijih motora SUS, a tokom „života“ne zahtijevaj­u nikakvo održavanje. Za kontrolu ovolike snage služi već pomenuti R-WTV 2, koji precizno računa potreban moment na svakom točku, obavlja preko 100 proračuna u sekundi kako bi obrtni moment prilagodio stilu vožnje samog vozača.

Zato su veoma impresivni brojevi koji pokazuju moć Nevere: 412 km/h maksimalne brzine, ubrzanje 0-100 km/h manje od 1,85 sekundi, 0–402 m za 8,6 s, 0–100 milja/h za 4,3 s. Nevera ubrzava konstantno pod punim gasom, tako da 300 km/h postiže za svega 3,9 s, dok je njen domet 550 km po WLTP ciklusu. Iz „Rimac Automobila“tvrde da neće postojati dvije iste Nevere, jer svaki kupac može birati i dizajn i materijal iz velike baze dostupnih materijala, kroz nivoe opreme GT, Signature, Timeless ili Bespoke. Svaki kupac Nevere biće lično pozvan u Hrvatsku, kako bi sam dizajnirao svoj automobil. Nevera će se prodavati putem mreže partnera na 19 lokacija u gradovima širom Evrope, Sjeverne Amerike, Latinske Amerike, Bliskog istoka i Azije, a biće izrađena u samo 150 primjeraka po cijeni od dva miliona eura po jedinici.

Da je Mate Rimac uspio, u to više nema nikakve sumnje. Konstataci­ju dodatno potvrđuje i nedavno preuzimanj­e legendarno­g Bugattija od strane „Rimac Automobila“, a da je definitivn­o dostigao „zvjezdane visine“pokazuje i spisak njegovih klijenata za koje „Rimac Automobili“razvijaju razne komponente električni­h pogonskih sklopova, a to su: Aston Martin, Porsche, Hyundai, AMG, Ferrari, Mercedes, Pininfarin­a, Koenigsegg, Cupra, Jaguar, Renault i Magna. Malo li je?

Rimčeva zamisao bila je da pokaže i dokaže da je električni pogon daleko superiorni­ji u odnosu na klasične motore SUS

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina