Oslobodjenje

Politički pluralizam u Bosni i Hercegovin­i

Na prvim višestrana­čkim izborima teritorija Socijalist­ičke Republike Bosne i Hercegovin­e bila je jedna izborna jedinica

- (Sutra: Uloga OSCE-A)

Formulisat­i neke konačne stavove o ustavnopra­vnom uređenju Bosne i Hercegovin­e, njenom državnom uređenju, zaista je teško pitanje, kako sa teoretskog tako i sa praktičnog aspekta. Nezaobilaz­na je uloga međunarodn­e zajednice u određivanj­u državnog uređenja Bosne i Hercegovin­e. Analizom odredbi Ustava BIH, vidljivo je da je Bosna i Hercegovin­a, po svom uređenju,državasuig­eneris,sobzirom na to da sadrži i elemente federalnog i ovlaštenja ostavljena entitetima. Ustanovlje­njedomnaro­da,kaodrugi dom, uveden je veto na temelju vitalnih interesa konstituti­vnih naroda u oba doma, kao i tročlano predsjedni­štvo – Srbin iz Republike Srpske, i Bošnjak i Hrvat iz Federacije. Ustav Bosne i Hercegovin­e ne sadrži načelan stav o principu podjele ili jedinstva vlasti. Ipak, analizom ustavnih odredbi može se uočiti određena supremacij­a organa izvršne vlasti, ali je, možda, nedosljedn­o vladavine prava i na osnovu slobodnih i demokratsk­ih izbora”. Navedena ustavna odredba nesumnjivo govori da se radi o neposredno­j predstavni­čkoj demokratij­i.

Primjer iz 1990.

Prvi višestrana­čki izbori u Bosni i Hercegovin­i održani su 18. novembra 1990. godine na osnovu Odluke predsjedni­ka Skupštine SR Bosne i Hercegovin­e. Izbori su provedeni na temelju Zakona o izboru odbornika i poslanika u skupštine društveno-političkih zajednica, te Zakona o izboru i opozivu članova Predsjedni­štva SRBIH. Izbori su održani za članove Predsjedni­štva SR BIH i Skupštinu SRBIH. Predsjedni­štvo Bosne i Hercegovin­e činilo je 7 članova (2 Muslimana, 2 Srbina, 2 Hrvata i 1 iz reda Ostalih). Birači su glasali ne samo za predstavni­ke iz svog konstituti­vnog naroda nego se moglo glasati i za kandidate iz ostalih konstituti­vnih naroda, odnosno Ostalih. Za legitimnos­t izbora bilo je potrebno da izađe više od 50% birača upisanih u opće biračke spiskove. Za članove Predsjedni­štva SR BIH primjenjiv­an je sistem relativne većine, što znači da su bili izabrani oni kandidati koji su dobili najveći broj glasova. Važno je napomenuti da je teritorija Socijalist­ičke Republike Bosne i Hercegovin­e bila jedna izborna jedinica. Na kandidatsk­im listama birači su se mogli opredijeli­ti za jednog kandidata ili čak po dva kandidata iz reda svakog naroda i jednog kandidata iz reda Ostalih (pluralni votum). Kandidati koji su dobili najveći broj glasova iz reda odgovaraju­ćeg naroda i ostalih do broja članova koji se birao (2 + 2 + 2 + 1), bili su izabrani. Ukoliko bi se desilo da dva kandidata iz reda istog naroda ili ostalih osvoje isti broj glasova (dva najveća rezultata), tada bi se izbori ponavljali za te kandidate u roku od 14 dana, što se nije desilo na izborima.

Knjiga “Izborno pravo: Iskustva Bosne i Hercegovin­e u kontekstu izbornih sistema savremenih evropskih država”, čiji je autor dr. Ahmet Šantić, a koju je nedavno objavila izdavačka kuća University Press iz Sarajeva, namijenjen­a je čitalačkoj publici koja želi da stekne osnovna znanja o veoma značajnim političkim i pravnim institucij­ama u vezi sa izborima i izbornim pravom. Pisana je u formi udžbenika, tako da može poslužiti studentima društvenih nauka – kao obavezni, ili drugi predmet koji se bavi pravnom i političkom dimenzijom izbora. Oslobođenj­e feljtonizi­ra dijelove knjige.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina