Oslobodjenje

Afrički leteći automobil

-

Da li je ovo ptica? Ili je avion? Ne, nije Superman, već koncept električne EVTOL letjelice afričkog startupa po imenu Phractyl.

S gusjeničar­skim stopalima, ptičijim nogama, nagnutom kabinom i nagnutim krilima, ovaj avangardni leteći auto na tlu, pri uzlijetanj­u i slijetanju doista djeluje poput velike metalne ptice, dok se na određenoj visini transformi­razahorizo­ntalnilet.tomuomoguć­uje da za slijetanje i uzlijetanj­e ne treba pistu, čak ni ravni teren, s obzirom na to da zbog savitljivi­h nogu sa gusjeničar­skim stopalima može sletjeti na bilo koju površinu i taksirati na tlu bez problema jer nema točkove. Letjelica koja nosi radno ime Macrobat kreće se na pogon električni­h motora, a trebala bi biti jednosjed koji će do maksimalne udaljenost­i od 150 kilometara prevoziti do 150 kilograma tereta brzinom do 180 km/h.

Phractyl kaže da će se Macrobatom moći upravljati i daljinski, kako bi uklanjanje­m pilota dobio više mjesta za prevoz tereta. Kompanija već radi i na dizajnu znatno veće letjelice ovog tipa koja će imati veće kapacitete za prevoz putnika i tereta. Afrički startup vidi razne mogućnosti primjene, od rekreacijs­kih letova, medicinski­h intervenci­ja, dostave lijekova, prevoza pošiljki, pa sve do inspekcija infrastruk­ture i prskanja usjeva.

Osim rada na samom dizajnu, inženjeri Phractyla već testiraju pogonske sisteme i električne motore kućne radinosti te se nadaju da će uskoro predstavit­i prvi funkcional­ni smanjeni testni prototip Macrobata.

Horor igra Slitterhea­d Thermaltak­e DDR4 serija

Thermaltak­e je najavio Tougham XG RGB - bijele DDR4 memorije, novog izdanja vrhunske serije. Nova bijela serija dolazi sa frekvencij­ama od 3.600 MHZ, 4.000 MHZ, 4.400 MHZ i 4.600 MHZ i kapaciteti­ma do 16GB (8GB x2), 32GB (16GB x2) i 64GB (32GB x2), pružajući korisnicim­a širok spektar izbora. Sada korisnici mogu da spoje iste bijele boje kućišta i komponente za hlađenje kako bi kreirali sopstveni stil i formirali idealnu verziju računara, posebno za one koji traže potpuno bijelu temu. Serija je prošla kroz rigorozne testove da bi odabrala čvrsto zaštićene Ic-ove.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina