Oslobodjenje

Bilbija: Moraju cijeniti moje ime

Najbolji igrač Premijer lige BIH i napadač Zrinjskog Nemanja Bilbija govori za naš list

- Razgovaral­i: BOJAN GOVEDARICA i JASMIN TAJIĆ S. P.

Iza Vas je odlična polusezona, koliko ste zadovoljni?

- I prošlu sezonu sam bio najbolji strijelac, ali nisam imao ovaj osjećaj, jer nismo izborili Evropu. Ove sezone sam nastavio po starom i trenutnim stanjem mogu biti zadovoljan, a pogotovo individual­nim dostignući­ma.

Ovo je ujedno i za Zrinjski najuspješn­ija polusezona u istoriji.

- S obzirom na veliki broj odlazaka i dolazaka igrača, možda nismo očekivali da ćemo ovako igrati. Znali smo da ćemo se boriti za Evropu, ali da će biti ovakvi rezultati, to nismo očekivali.

Pobjeda protiv Borca

Taj početak nam je dao samopouzda­nje - pobjede protiv Sarajeva, Želje i Borca su nam dale samopouzda­nje.

Ekipa izgleda samouvjere­no i autoritati­vno na terenu.

- Tako je. Svaki igrač radi pošteno i sa tim pobjedama raslo je samopouzda­nje kod nas starijih, a pogotovo kod mlađih, koji vrijedno rade i upijaju svaki savjet. Jeste velika prednost u odnosu na drugoplasi­ranog, ali je zaslužena.

Imate odličan balans od odbrane do napada.

- Ponosan sam na mlade momke, koji su došli i vrijedno rade i slušaju.

Onda je i nama starijim lakše, a i mi radimo kao nikad dosad, pa dolaze i ti rezultati.

Koja je utakmica ostavila poseban utisak na Vas?

- Na prvu, ta pobjeda protiv Borca u gostima, gdje smo očekivali tešku utakmica, a ona nije bila takva, nego smo lagano dobili. I stvarno je bila dobra atmosfera protiv Želje, kad smo slavili sa 3:0.

Sportska javnost u BIH je očekivala od selektora Ivayla Peteva da Vas pozove u reprezenta­ciju?

- Možda više ne bih otvarao tu temu s obzirom na to šta se sve izdešavalo neki dan. Dao sam jednu izjavu, a tiče se toga da ja stvarno nisam glup dečko. Sve razumijem i poštujem, i naravno kad selektor objavi spisak, mogu biti tužan, ali ne mogu govoriti šta će ko raditi i kako svoj posao treba raditi. Po svojim rezultatim­a i dostignući­ma, ja sam zaslužio da budem u reprezenta­ciji, ali i dalje poštujem odluku. Lično mi je zasmetala izjava selektora da traži drugačiji tip. Moje igre govore da mogu da konkurišem na najvišem nivou. Najbolje rezultate postižem u svojoj državi, u svojoj Bosni i Hercegovin­i, uz dužno poštovanje svih velikih imena koja su igrala u Premijer ligi, ali ja sam prvi koji je prešao i 100 pogodaka i ima toliko asistencij­a, ima toliko titula. S te strane ja bih volio da se ime Nemanje Bilbije cijeni i poštuje, a da li ću biti pozvan u reprezenta­ciju ili ne, da li sam ja star, pa je pozvan neko mlađi od mene, mislim da je suvišno o tome pričati. Ako ja ne mogu pomoći reprezenta­ciji, to je uredu, odluka je to selektora.

Javnost u BIH itekako Vas cijeni. Poziv u reprezenta­ciju bi trebao biti kruna dobrih igara.

- Nisam mislio na javnost, nego na

Futsal reprezenta­cija Bosne i Hercegovin­e danas će igrati svoju prvu utakmicu na prijateljs­kom turniru u slovačkom Piestanyju, a protivnik će biti domaća selekcija. Utakmica se igra od 17.45.

Selektor naše reprezenta­cije Ivo Krezo za ovu utakmicu pozvao je sve najbolje što ima u ovom trenutku, a praktično ovim turnirom počinje i posljednja faza priprema za stručnjake. Itekako osjećam ovu godinu, možda mi cijela javnost i navijači daju vjetar u leđa da postižem sve što postižem.

Po svojim rezultatim­a i dostignući­ma, ja sam zaslužio da budem u reprezenta­ciji, ali i dalje poštujem odluku

Poštovanje

Imam samo riječi hvale i za medije, ali ova moja izjava je u smislu da se moraju cijeniti naša država i najjača liga u državi. Želim poštovanje stručnjaka.

Imate li neki lični problem sa nekim u stručnom štabu ili sa nekim od čelnika N/FSBIH?

Evropsko prvenstvo, koje se igra u januaru u Nizozemsko­j. Ipak, Krezo se suočio sa problemom pošto neće moći na turniru računati na internacio­nalca iz Italije Mirka Hrkaća, ali ni na golmana Stanislava Galića.

Standardni čuvar mreže se povrijedio za vikend u derbiju protiv Sloge, pa iako je prvi pregled pokazao ozbiljniji problem sa meniskusom, situacija je postala naknadno bolja

- Nemam kontakt ni s kim od prošlog odlaska u SAD. Od tada nemam nikakve veze, a nije bilo ni konflikta sa bilo kim. i neće morati na operaciju. On će putovati sa reprezenta­cijom i raditi vježbe snage na treninzima, ali neće nastupati na utakmicama.

Ivo Krezo je odlučio da uputi dva naknadna poziva, a među reprezenta­tivcima se našao dvojac Sarajeva Stefan Jokić i Ibrahim Hršumović.

Nakon Slovačke naše futsalere očekuju utakmice protiv Češke i Austrije.

 ?? ?? Iza sebe ima fenomenaln­u polusezonu
Iza sebe ima fenomenaln­u polusezonu
 ?? ?? Zmajevi su na ispitu
Zmajevi su na ispitu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina