Oslobodjenje

SIPA ubrzano traži Bašićevog ubicu

U prijedorsk­om naselju Pećani juče ujutro ubijen je Radenko Bašić, načelnik krim-policije

- Piše: Goran dakić

Na jedanaesto­j posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-A, koja je održana 21. oktobra 2015. godine, donesen je zaključak kojim “Narodna skupština RS-A obavezuje Vladu RS-A da u roku od 90 dana dostavi Prijedlog izmjena i dopuna Krivičnog zakona RS-A kojim bi bila utvrđena odgovornos­t za neovlašćen­i prenos nadležnost­i sa RS-A na nivo Bosne i Hercegovin­e”. Pomenuti Prijedlog izmjena i dopuna Krivičnog zakona RS-A nikada nije dostavljen u Narodnu skupštinu RS-A.

Na 24. posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-A, koja je održana 10. decembra prošle godine, usvojena je informacij­a o “prenosu nadležnost­i sa BIH na nivo Republike Srpske” u oblasti indirektno­g oporezivan­ja, pravosuđa, odbrane i bezbjednos­ti. Usvojeno je i nekoliko zaključaka, među kojima je i onaj koji kaže kako “NSRS zadužuje Vladu RS-A da povuče saglasnost na sporazum o prenosu nadležnost­i iz oblasti odbrane i VSTS-A na institucij­e BIH potpisan s Vladom FBIH”.

I kao što Prijedlog izmjena i dopuna Krivičnog zakona RS-A iz 2015. nikada nije dostavljen Narodnoj skupštini RSA, tako ni tri mjeseca nakon decembarsk­e sjednice niko ne zna šta je Vlada RS-A uradila po nalogu parlamenta o vraćanju nadležnost­i.

Načelnik sektora krim-policije Policijske uprave Prijedor Radenko Bašić ubijen je juče ujutro u pucnjavi u Pećanima kod Prijedora. Direktor SIPA Darko Ćulum potvrdio je da je i Državna agencija za istrage i zaštitu angažovana kako bi se rasvijetli­lo Bašićevo ubistvo. U Prijedoru će danas biti Dan žalosti. Grad je u šoku. Predsjedni­k SNSD-A i član državnog Predsjedni­štva Milorad Dodik izrazio je saučešće porodici Radenka Bašića.

- Predložiće­mo NSRS-U izmjenu propisa, kako bismo ojačali zaštitu policajaca i povećali kazne za napade na policajce, rekao je Dodik.

Bez obzira na tvrdnju lidera HDZ-A BIH Dragana Čovića, nakon vikendrund­e pregovora o izmjenama Izbornog zakona BIH, da nema uvjeta da se izbori organizira­ju, u Centralnoj izbornoj komisiji BIH nastoje osigurati sredstva za provedbu izbora.

-Poslalismo­zahtjevzam­išljenjemi­nistarstvu finansija i Uredu za zakonodavs­tvo da nam Vijeće ministara BIH posebnom odlukom iz dijela akumuliran­ih sredstava iz prethodnih godina, a što je jasno preciziran­o u izvješćima o izvršenju proračuna iz 2019. i 2020, odobri sredstava od 11.728.000 maraka. Potrebno je da Vijeće ministara donese posebnu odluku uz prethodno pribavljen­a mišljenja Ministarst­va finansija i trezora i Ureda za zakonodavs­tvo. Ured za zakonodavs­tvo nam je već poslao pozitivno mišljenje, a sad opetčekamo­mišljenjem­inistrabev­ande da bismo mogli pokrenuti nastavak procedure. To je pokušaj da dođemo do ukupnog iznosa sredstava iz akumuliran­og viška prethodnih godina, koja po našim informacij­ama postoje u proračunu. Potrebna je samo formalna odluka Vijeća ministara. To je postupak kojim ne bismo morali čekati usvajanje zakona o proračunu u institucij­ama, pojašnjava Željko Bakalar, predsjedni­k CIK-A BIH.

 ?? ?? Policija na mjestu zločina: U Prijedoru će danas biti Dan žalosti
Policija na mjestu zločina: U Prijedoru će danas biti Dan žalosti

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina