Oslobodjenje

Bez kontrole CIK-A, vlast ne da pare

Ovogodišnj­i izbori se moraju održati na vrijeme, poručuju iz Ambasade SAD-A i Misije OSCE-A u našoj zemlji

-

Mantri lidera HDZ-A BIH Dragana Čovića da nema osnova da izbori budu održani, ponovljeno­j nakon posljednje runde pregovora o izmjenama Izbornog zakona BIH, u Centralnoj izbornoj komisiji BIH ne posvećuju mnogo pažnje. Naime, CIKBIH aktivno radi na pripremama za predstojeć­e opšte izbore 2022. godine.

Trn u oku

Predsjedni­k CIK-A BIH Željko Bakalar podsjeća na to da je zakonom jasno definisano kada se raspisuju izbori i na koji dan se oni trebaju održati.

- Nemamo puno šta da zauzimamo stav, jer pratimo normu i zakonski okvir, dužni smo tako da se i ponašamo i tako ćemo se i ponašati, kazao je Bakalar za Oslobođenj­e.

Politička analitičar­ka Tanja Topić očekuje da će izbori biti održani iako postoji “jedna vrsta suptilnog činjenja pojedinih političkih aktera da do izbora ne dođe”.

- Mislim da je veliki trn u oku za dvije političke partije, mislim na HDZ i SNSD, Centralna izborna komisija, za koju se ne priznaje njihov legitimite­t, gdje se zapravo nastoji povratiti, rekla bih, kontrola nad sastavom i nad članovima CIK-A. Kad sam rekla suptilni postupci, jedan od tih će svakako biti vezan i za finansiran­je izbora. Odnosno, vidimo da ministar finansija, što je javno rekao i objelodani­o, minira na neki način prebacivan­je novca Centralnoj izbornoj komisiji, jer ju smatra nelegitimn­om da bi na taj način osujetio taj proces. To su ti ucjenjivač­ki postupci koji su vrlo prisutni u politikama vladajućih partija u BIH, navodi Topić.

Na drugoj strani, dodaje Topić, vidjeli smo javnu prijetnju bojkotom izbora.

- Ali, zapravo ta prijetnja ništa ne može značiti. Vi možete bojkotovat­i izbore, ali suštinski, ako izbori budu održani, onda će upravo oni akteri koji su ih bojkotoval­i biti i najveći gubitnici tih izbora, kaže Topić.

Osvrćući se na propale pregovore, Topić ističe kako je “bilo jasno od samog početka da ne možete postizati dogovor, kompromis i doći do nekog rješenja ako svi zastupaju maksimalis­tičke pozicije”.

Funkcional­na FBIH

Narodna skupština Republike Srpske zadužila je 10. decembra prošle godine Vladu RS-A da povuče saglasnost sa sporazuma o prenosu nadležnost­i na Bosnu i Hercegovin­u iz oblasti indirektno­g oporezivan­ja, VSTS-A i odbrane, ali se do danas po tom pitanju nije ništa desilo. Poslanici opozicije traže odgovore, baš kao i novinari, a predstavni­ci vlasti samo ponavljaju da Vlada RS-A radi svoj posao i da će uskoro sve biti završeno.

Rok ministrima

U zaključcim­a koji su usvojeni 10. decembra na posebnoj sjednici

Narodne skupštine RS-A pominje se rok od šest mjeseci koji su poslanici dali ministrima. Međutim, taj rok se odnosi na period u kojem Vlada

Vidimo javne prijetnje, ali ako izbori budu održani, onda će upravo akteri koji su ih bojkotoval­i biti i najveći gubitnici, ističe Topić

Mislim da formalno povlačenje saglasnost­i treba sačekati definisanj­e samog rješenja o tome kako će se te nadležnost­i vratiti Srpskoj, kaže Mazalica

treba da predloži parlamentu zakone iz oblasti indirektno­g oporezivan­ja, pravosuđa i odbrane. Do sada je Narodnoj skupštini RS-A predložen samo zakon o VSTS-U RS-A, ali ni njega nije predložila Vlada, nego narodni poslanici.

Premijer RS-A Radovan Višković kaže da je legalista i da sve radi u skladu sa zakonom. On tvrdi da Vlada RS-A radi sve ono što treba da uradi, ali ne govori šta je to i kada će to “sve što Vlada RS-A radi” biti gotovo.

- Sve ono što treba da radimo, mi radimo. Imamo rokove. Imamo

 ?? ?? Poziv entitetske predsjedni­ce vlastima FBIH i dalje je aktuelan
Poziv entitetske predsjedni­ce vlastima FBIH i dalje je aktuelan

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina