Oslobodjenje

Šarović: Ovo je najgora vla

Predsjedni­k SDS-A kaže za Oslobođenj­e i O kanal da Dodiku odgovara da ne bude izbora, a da Čović i Izetbegovi­ć nisu spremni za velike ustupke, jer bi bili gubitnici

- Edin Barimac Razgovarao: Andi mioč

- Dali smo sve od sebe. Na kraju vikenda imali smo paket reformi uz pomoć kojih bi se provele presude Evropskog suda za ljudska prava i omogućilo svim građanima BIH da se kandiduju za najviše funkcije u ovoj zemlji, povećao nivo transparen­tnosti i integritet­a izbornog procesa, te unaprijedi­la funkcional­nost Federacije. Nažalost, SDA i HDZ nisu postigli kompromis neophodan za finalizira­nje ovog sporazuma. Sada je na liderima ove zemlje da grade na ovim temeljima i pronađu hrabrosti da postignu kompromise koje nisu dosad, a koji moraju biti prihvaćeni u Parlamentu, naveli su za Oslobođenj­e iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-A.

Dodaju da “politički lideri također moraju udvostruči­ti napore na usvajanju mjera koje se odnose na integritet izbornog procesa, što njihovi građani zahtijevaj­u”.

- Slobodni i pošteni izbori osnovno su demokratsk­o pravo svih građana. SAD vjeruju da se ovogodišnj­i izbori moraju održati na vrijeme, poručuju iz Ambasade SAD-A.

Šefica Misije OSCE-A u BIH, ambasadori­ca Kathleen Kavalec kaže da je trenutno najvažnije da Vijeće ministara BIH donese potrebne odluke o izdvajanju sredstava potrebnih za organizaci­ju izbora u oktobru 2022.

- Moram reći da se radujemo izborima u oktobru, koji trebaju biti organizira­ni u skladu s međunarodn­im obavezama ove države kao članice OSCE-A, zaključila je Kavalec.

Ruska invazija na Ukrajinu je poremetila cijeli svijet, pa tako i Bosnu i Hercegovin­u. Dom naroda je odbio ukinuti akcize na gorivo i smanjiti PDV na osnovne životne namirnice. Šta to prvenstven­o govori o SNSD-U, čiji su delegati u Klubu Srba odbili podržati ove prijedloge?

- Mislim da SNSD u suštini ne želi da se ijedna od ovih mjera donese.

Amandman

Onićenasto­jatidanavi­dljiveiman­je vidljive načine opstruišu cijeli proces.

Njima odgovaraju da se manje cijene goriva, manjeg PDV-A, manjih cijena osnovnih životnih namirnica, ne dijele svima u državi, nego da se stvori višak u budžetu i da to vladajuća struktura u Republici Srpskoj dijeli na svoj način - dakle svojim opštinama, svojim preduzećim­a, svojoj stranačkoj vojsci, svima onima koji se mogu nazvati SNSD.

Vjerujem da će teško doći do usvajanja ovih prijedloga i to je velika šteta i građani treba da prepoznaju prave krivce, koji nisu željeli da se za makar jedno određeno vrijeme njima izađe u susret pogoršanom standardu.

Ova većina na nivou BIH za tri godine nije iznjedrila ništa. Usvojili su tri zakona, dakle jedan zakon godišnje

Narodna skupština RS-A je pozvala na ukidanje akciza i

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina