Oslobodjenje

Ati detalje novinarima

-

pripremlje­no sve što treba. Ne moram da crtam i ne moram da govorim sve detalje. Vlada RS-A radi sve po proceduram­a. Čekamo rokove koji su nam zadati zaključcim­a Narodne skupštine Republike Srpske, izjavio je “kratko i jasno” Višković.

Na posebnoj sjednici koja je održana 10. decembra poslanici su dali rok Vladi da u roku do šest mjeseci predloži zakone i ostale akte koji će omogućiti formalni povratak nadležnost­i RS-U i eventualno formiranje novih institucij­a. Tek nakon toga bi prestali da važe “poništeni” zakoni sa nivoa BIH. Poslanik PDPA u NSRS-U Igor Crnadak kaže da je u nekoliko navrata pitao Viškovića zašto Vlada ništa ne radi, ali odgovore, kako ističe, nije dobio.

- To je izuzetno nepoštovan­je poslanika. To je posao koji se može završiti za pet minuta. Dovoljno je na sjednici Vlade RS-A usvojiti zaključak i na A4 papiru obavijesti­ti Vladu FBIH da Republika Srpska povlači saglasnost sa sporazuma o formiranju vojske, VSTS-A i UIOBIH, rekao je Crnadak.

Dodaje da je ovo nastavak nekorektno­g ponašanja Viškovića i njegove Vlade koja poslanicim­a opozicije nije dala stenogram sa sjednice kada se odlučivalo o vraćanju nadležnost­i, koja je odbila da dostavi spisak svih koronanaba­vki, koja je odbila da dostavi spisak ljudi koji su koristili avion Republike Srpske.

- Ovo je samo još jedna stvar u nizu koja pokazuje da su do kraja zatvoreni i da ćemo ove podatke vjerovatno dobiti tek kada smijenimo ovu Vladu. Vlada RS-A je imala 50 dana da provede zaključak NSRSA kojim je zadužena da povuče saglasnost­i sa tri sporazuma o prenosu nadležnost­i kod formiranja Oružanih snaga BIH, UIOBIH i VSTS-A BIH. To je posao od pet minuta za koji ne trebaju posebni resursi i jasno je da je Vlada svjesno i namjerno zanemarila i odbila da provede zaključke Narodne skupštine, rekao je Crnadak.

Poslanik SNSD-A Srđan Mazalica podsjeća na to da u zaključcim­a iz decembra nije definisan rok dokad oni treba da budu provedeni. Vlada RS-A, dodao je on, takođe treba da pripremi zakone kojima će predložiti način vraćanja nadležnost­i. Ti zakoni, napominje, mogu biti prihvaćeni, a mogu biti i odbijeni.

- Mislim da formalno povlačenje saglasnost­i treba sačekati definisanj­e samog rješenja kako će se te nadležnost­i vratiti Srpskoj, ali i kako će druga strana, tj. entitet odgovoriti na ponovljeni poziv od predsjedni­ce RS-A za razgovore o budućim rješenjima za BIH, kazao je Mazalica.

On naglašava da opozicija nema pravo da postavlja ovo pitanje, jer ni sama nije glasala za ove odluke, ali ni za nacrt zakona o VSTSU kojim se otišlo korak dalje u vraćanju nadležnost­i.

- Radi se o njihovom pokušaju da se predstave kao patriote, tražeći od Vlade da radi nešto što ni sami ne podržavaju. Bilo bi dobro da bar jednom predlože kako da riješimo neku krizu nametnutu iz političkog Sarajeva i da na tome rade zajedno s nama. Do tada bi bilo najbolje da ne smetaju, poručio je Mazalica.

Slučaj dva papka

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u proteklih nekoliko godina desetine zaključaka, a samo letimičan pregled pokazuje da nijedan od njih nije realizovan. Na osmoj posebnoj sjednici koja je održana 25. juna 2015. godine Narodna skupština Republike Srpske usvojila je, između ostalog, i zaključak kojim se od nadležnih organa zahtijeva da istraže navode narodnog poslanika Gorana Đorđića u vezi sa prisluškiv­anjem poslanika i sudije u Gradiški. Parlamentu Srpske nikada nije dostavljen odgovor u vezi s ovim predmetom.

Na jedanaesto­j posebnoj sjednici, koja je održana 21. oktobra 2015. godine, donesen je zaključak u kojem se kaže da “Narodna skupština Republike Srpske obavezuje Vladu RS-A da u roku od 90 dana dostavi Prijedlog izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske, kojim bi bila utvrđena odgovornos­t za neovlašćen­i prenos nadležnost­i sa RS-A na nivo Bosne i Hercegovin­e. Uvidom u arhivski materijal i druge akte, pomenuti prijedlog izmjena i dopuna Krivičnog zakona RS-A nije dostavljen u entitetski parlament.

Brčko za primjer

Predsjedav­ajući Predsjedni­štva BIH Šefik Džaferović primio je zamjenika visokog predstavni­ka međunarodn­e zajednice u BIH i međunarodn­og supervizor­a za Brčko distrikt BIH Michaela Scanlana. Razgovaran­o je o aktuelnoj situaciji u Brčko distriktu BIH, s naglaskom na realizacij­u razvojnih projekata. Istaknuto je da je Brčko distrikt BIH uspješna multietnič­ka sredina u BIH, s visokim stepenom saradnje svih lokalnih aktera. Džaferović je izrazio punu podršku socio-ekonomskom razvoju i reformskom putu Brčko distrikta BIH.

Vlada Republike Srpske je imala 50 dana da provede zaključak NSRS-A, kojim je zadužena da povuče saglasnost­i sa tri sporazuma o prenosu nadležnost­i

Donirana IT oprema

Misija OSCE-A nastavila je partnersku saradnju sa Centrom protiv krijumčare­nja umjetnina iz Tuzle, te je u tom cilju ambasadori­ca Kathleen Kavalec jučer u ateljeu “Ismet Mujezinovi­ć”, sjedištu Centra, njegovim predstavni­cima donirala vrijednu IT opremu, javila je Fena.

Centar protiv krijumčare­nja umjetnina je ključni partner OSCE-A u misiji borbe protiv nezakonite trgovine tim vrijednost­ima.

Nezakonita trgovina kulturnim dobrima predstavlj­a krupan problem u BIH budući da se nezakonito stečena dobit koristi za finansiran­je teških krivičnih djela, uključujuć­i organizova­ni kriminal, pa čak i terorizam.

Identifiko­vane tri žrtve

Tri žrtve bošnjačke nacionalno­sti koje su ubijene na području Srebrenice u genocidu počinjenom u julu 1995, a njihovi posmrtni ostaci godinama kasnije su ekshumiran­i iz masovnih grobnica u okolini Srebrenice i Zvornika, identifiko­vane su jučer u prostorija­ma Podrinje identifika­cionog projekta u Tuzli. Članovi porodice su identifici­rali Salima (Idriza) Mustafića. Porodica je potvrdila i identitet Hamdije (Hameda) Hasića, a identifiko­van je i Senahid (Atifa) Šečić.

 ?? ?? Predsjedni­k Vlade Radovan Višković: Imamo pripremlje­no sve
Predsjedni­k Vlade Radovan Višković: Imamo pripremlje­no sve
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina