Oslobodjenje

St od 1996. godine

-

smanjenja PDV. Hoće li sada proći ovaj prijedlog?

- Ne moraju da idete sa novim zakonom, jer onda mora jedan da padne u Domu narodu. Onda će se stvoriti dva različita zakona, jedan usvojen u Predstavni­čkom domu, drugi u Domu naroda, pa ćemo se vratiti na početak i izgubit ćemo vrijeme, a kriza može i da prođe, s obzirom na implementa­ciju koja će da traje. Zbog toga smo mi predložili, da ulože amandman na Zakon u Predstavni­čkom domu, mi ćemo za taj amandman glasati i time ćemo dobiti na vremenu. Ali oni to ne žele, oni žele da zakompliku­ju situaciju i da se vratimo na početak.

Kako ocjenjujet­e trenutni mandat vladajuće većine?

- Dolazim iz opozicije i logično da sam uvijek kritičan prema vlasti. Ali prema ovoj vlasti je to opravdano, jer je ovo najgora garnitura vlasti od 1996. godine, praktično 25 godina nije bilo gore strukture vlasti. Oni za tri godine nisu iznjedrili bilo šta. Godišnje su jedan zakon pravili. Većina inicijativ­a je došla od opozicije. Opozicija je davala taj mali tempo i život parlamentu. Više od 90 posto prijedloga je dolazilo od opozicije, pa tako i ovaj put.

Propala je posljednja runda pregovora o izbornoj reformi. Kako ocjenjujet­e trenutnu situaciju?

- Zalažemo se da izbora bude, čak i po ovom lošem zakonu. Mislim da su šanse 50-50. Zavisi mnogo toga od HDZ-A, ali ne vjerujem ni Dodiku. Mislim da njemu više odgovara da izbora ne bude i da ostane na vlasti i dalje.

Izborno tijelo

Mislim da su definitivn­o propali pregovori, da reforme izbornog zakonodavs­tva neće biti, ali postoji mogućnost da neko od nas iz opozicije u Parlament uputi manji paket promjena, koji omogućava integritet izbornog procesa i to bilo dobro da tu testiramo sve one koji su se zalagali za reformu, da li će daju glas i na jednom i na drugom domu.

Odgovara li ključnim akterima iz FBIH, SDA-U i HDZ-U, da izbora uopšte ne bude?

- Mislim da im po starom zakonu ne odgovara da bude izbora. Čović unaprijed zna da ako izbora bude po starom zakonu da neće biti član Predsjedni­štva.

Zbog toga će učiniti sve da izbora ne bude. Bakiru Izetbegovi­ću ne odgovara da se sada izlazi u susret HDZ-U, jer bi vjerovatno doživio velike kritike unutar bošnjačkog izbornog tijela i mislim da bi bio izborni gubitnik. Zbog toga nijedan ni drugi nisu bili spremni za neke radikalnij­e ustupke, jer znaju da bi izgubili u toj situaciji.

 ?? / Senad GUBELIĆ ?? Mirko Šarović: Više je opozicija imala prijedloga i incijativa
/ Senad GUBELIĆ Mirko Šarović: Više je opozicija imala prijedloga i incijativa

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina