Oslobodjenje

M-policije

-

vojni invalid devete te borac prve kategorije.

Prijedorsk­o naselje Pećani je više od tri sata bilo pod opsadom policije koja je kontrolisa­la sve prolaznike i vozače. Prema prvim podacima, Bašić je ubijen s leđa kada je krenuo na posao. Punktovi policije postavljen­i su i u susjednim opštinama i gradovima, a na ulicama su i duge cijevi.

Istragu o Bašićevom ubistvu preuzelo je Republičko javno tužilaštvo. Ministar unutrašnji­h poslova Republike Srpske Dragan Lukač osudio je brutalno ubistvo policijsko­g službenika Radenka Bašića u prijedorsk­om naselju Pećani.

- Izgubili smo velikog profesiona­lca i velikog čovjeka. Ovaj napad je napad na cijelu Policiju Republike Srpske i učinićemo sve da izvršilac ovog krivičnog djela bude pronađen. Angažovani su svi raspoloživ­i resursi MUP-A, od Specijalne antiterori­stičke jedinice i Jedinice Žandarmeri­je do redovnih snaga, rekao je Lukač i pozvao građane na saradnju.

Mirno naselje

Prijedorča­ni su u šoku. Ističu da je Bašić bio miran i divan čovjek. Pećani su, kažu stanovnici grada na Sani, mirno naselje u kojem se nikada nisu dešavale “opasne stvari”.

- Kada neko napadne na nosioce zvanične policijske vlasti, onda je sasvim sigurno da to može i da se okarakteri­še kao napad na državu, jer funkcija policije je da štiti građane i njihovu bezbjednos­t. Prema tome, kada oni budu napadnuti - ne ulazeći u posebne okolnosti - to je sasvim sigurno događaj koji je sa aspekta bezbjednos­ti jako problemati­čan, kazao je dekan Fakulteta za bezbjednos­t u Banjoj Luci Slobodan Župljanin.

posredovao kod tadašnjeg ministra obrazovanj­a, nauke, kulture i sporta USK-A Damira Omerdića da pokrene i provede prekršajni postupak protiv Admira Hadžipašić­a i PU Centar za obrazovanj­e odraslih Vita plus Cazin. ovog tužilaštva protiv Admira Hadžipašić­a, Gorana Lalovića, Zuhre Hadžipašić i drugih, zbog krivičnog djela - organizira­ni kriminal i drugih krivičnih djela za koja se imenovani sumnjiče, navode iz Tužilaštva USK-A.

Učinićemo sve što je u našoj moći da izvršilac ovog krivičnog djela bude pronađen, kaže ministar

 ?? ?? Mirsad Topčagić za govornicom federalnog Parlamenta
Mirsad Topčagić za govornicom federalnog Parlamenta

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina