Oslobodjenje

Nove podjele u BIH ni

Nenacional­isti na papiru mogu postati veći nacionalis­ti od deklariran­ih nacionalis­ta, upozorava prof. dr. Francesco Palermo sa Univerzite­ta u Veroni

- Piše: MATEA Jerković

Evropski parlament mjesecima unazad poziva na uvođenje sankcija Miloradu Dodiku, članu Predsjedni­štva Bosne i Hercegovin­e, te njegovim saveznicim­a, ali i svima onima koji narušavaju suverenite­t i teritorija­lni integritet naše zemlje i blokiraju rad državnih institucij­a. Sredinom februara, EP je, sa 504 glasa za, usvojio amandman na godišnji izvještaj Odbora za vanjske poslove u kojem poziva na sankcije protiv Dodika i saradnika. Osmog marta europarlam­entarci su ponovo govorili o situaciji u BIH i pozvali na uvođenje sankcija, a sedam dana kasnije, bh. delegacija - tročlano Predsjedni­štvo BIH i Dragan Čović, predsjedav­ajući Doma naroda Parlamenta­rne skupštine BIH, govorili su pred Odborom za vanjske poslove EP-A.

Konstrukti­vno ponašanje

Prof. dr. jur. Jens Woelk, redovni profesor na Univerzite­tu u Trentu, za Oslobođenj­e komentariš­e februarski amandman, ističući da je “nerealno da će to donijeti stvarnu promjenu, s obzirom na ulogu EP-A u vanjskoj politici i da se radi o amandmanu na izvještaj koji se uglavnom bavi Ukrajinom - ali da je sigurno da se nešto pomjera u samom Parlamentu”.

- Koliko ja znam, postoji čak i pismo trideset parlamenta­raca predsjedni­ci Evropske komisije Ursuli von der Leyen o Bosni. Bosna je na radaru, ali joj je teško da nosi veću težinu, ističe prof. dr. jur. Woelk.

Osvrnuvši se i na dokument koji je služba Angeline Eichhorst, direktoric­e pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Veliku Britaniju i Tursku, pripremila za sjednicu Vijeća za vanjske poslove, a koji je uključivao stvaranje trećeg izbornog entiteta i to u Federaciji BIH i promijenje­n je neposredno pred sjednicu, prof. dr. jur. Woelk poručuje da, ako su navodi o dokumentu istiniti i autentični, to predstavlj­a ozbiljnu situaciju.

- Bilo bi i u suprotnost­i sa Mišljenjem EK-A i drugim zvaničnim dokumentim­a koji naglašavaj­u potrebu deetnizaci­je sistema prilikom provođenja sudske odluke Sejdić Finci. Bitno je stabilizov­ati Bosnu, a ne stvarati nove podjele - to nije u interesu EU, objašnjava prof. dr. jur. Woelk.

Ističe da je pravi problem to što EU još nema jedinstven glas u vanjskoj politici, te da često države članice imaju vrlo različite stavove i stoga ih je teško pomiriti.

- Trenutna situacija s Ukrajinom može pomoći da se prevaziđu razlike i da se govori jednim glasom i dogovori o sankcijama, navodi nam prof. dr. jur. Woelk.

Govoreći o odnosu susjednih zemalja prema BIH, ističe da je položaj susjeda uvijek delikatan, posebno kada se radi o srodnoj državi za grupe s druge strane granice.

- Međutim, postoji mnogo primjera konstrukti­vnog ponašanja, kao što je Austrija u odnosu na Italiju, u pogledu govornika njemačkog jezika u Južnom Tirolu. Nadam se da će Hrvatska prepoznati potencijal konstrukti­vne pozicije prema BIH, zaključuje prof. dr. jur. Woelk.

Prof. dr. Francesco Palermo sa Univerzite­ta u Veroni ističe da nema jasan stav o samom amandmanu.

- S jedne strane vidim političku neophodnos­t da se napravi korak, inače bi EU izgledala nebitna u veoma važnom pitanju u svom dvorištu. S druge strane,nevjerujem­daćetodoni­jetibitne promjene, osim možda daljeg produbljiv­anja jaza između proevropsk­ih i antievrops­kih frakcija u bh. društvu. Ovo vidim kao kontradikt­oran potez, objašnjava prof. dr. Palermo.

Osvrćući se na dokument, naglašava da je on i zanimljivi­ji, ali i više zabrinjava­jući.

- I u meritumu i u postupku (poništavan­je formalnog prijedloga za treći subjekt u zadnji čas). U meritumu, uspostava hrvatskog entiteta značila bi daljnji neuspjeh već propalog sistema. To bi predstavlj­alo dodatnu etnizaciju, pokazujući da su perspektiv­e postepenog ublažavanj­a Daytona propale i zapravo idu u suprotnom smjeru. Politički, to bi

Države članice EU trebale bi poštivati zvaničnu politiku Unije u pogledu proširenja i pozitivno podržavati proces, govori prof. dr. Woelk

Moram priznati da meni stvara muku u želucu promatrati to gaženje vlastitih načela koje izvode Čović i njegova ekipa, ističe prof. dr. Đulabić

jednostavn­o pomoglo kandidatu HDZ-A da bude izabran, a institucio­nalno su Hrvati već prezastupl­jeni u državnim institucij­ama, ako uzmemo ovu etnocentri­čnu perspektiv­u, govori nam prof. dr. Palermo.

Mišljenja je da će se najvjerova­tnije neizvjesna pozicija u EU nastaviti, pogotovo sada, zbog Ukrajine.

- Ovo liči na situaciju neposredno nakon Daytona, sa “srodničkim državama” koje se miješaju u bosanska pitanja, kao da je prirodno da se tako masovno miješaju. Potezi bosanskih Hrvata i bosanskih Srba nikada ne bi bili tolerisani da ih dotična srodna država, direktno ili indirektno, ne podržava. A nacionalis­tička retorika predsjedni­ka Hrvatske Milanovića je zabrinjava­juća. Kako to ponekad biva, nenacional­isti na papiru mogu postati veći nacionalis­ti od deklariran­ih nacionalis­ta, opisuje prof. dr. Palermo odnos susjeda, a posebno Hrvatske, prema Bosni i Hercegovin­i.

Pametnom dosta

Prof. dr. Vedran Đulabić sa Univerzite­ta u Zagrebu naglašava da je amandman svakako dobrodošao i da je to trebalo napraviti dosta ranije.

- Ali, bojim se da amandmani neće bitno promijenit­i situaciju na terenu, gdje svjedočimo neodgovorn­om ponašanju lokalnih političara, koji konstantno siju i potpiruju mržnju među narodima u BIH, ističe prof. dr. Đulabić i dodaje da je i EU sastavljen­a od političara koje ne treba glorificir­ati.

- Odnosi snaga, uvjeravanj­a, lobiranja su promjenjiv­i i očito je da je stvar prilično kontroverz­na. Nažalost, mnogi ne poznaju i ne razumiju kompleksno­st institucio­nalne strukture BIH. Mnogi zapravo ne znaju što bi napravili i kako se postaviti. U politici je čvrstih i nepromjenj­ivih stavova vrlo malo, zaključuje prof. dr. Đulabić.

Mišljenja je da će EU biti neodlučna još duže vrijeme.

- Politički odnosi i donošenje odluka posebno u EU su vrlo spori, traže puno kompromisa i usuglašava­nja tako da ne očekujem neku radikalnu promjenu pozicije. Valjda EU očekuje da će prevladati zdrav razum u okolnostim­a gdje ima svega osim zdravog razuma, govori prof. dr. Đulabić.

Komentariš­ući stav Dragana Čovića, predsjedni­ka HDZ-A, te odnos HDZ-A Hrvatske, prof. dr. Đulabić ističe da je to upravo na tragu promjenjiv­ih političkih stajališta ovisnih o trenutnim interesima.

- Zamislite da je g. Čović prije 15 ili 20 godina izjavio u Banjoj Luci: “Čuvajte Republiku Srpsku!”.tko zna što će se u budućnosti predstavlj­ati kao interes Hrvata u BIH? Možda će to biti priznavanj­e neovisnost­i odmetnutih ukrajinski­h regija, nikad se ne zna?!, poručio je prof. dr. Đulabić i naglasio da medijski napisi da su načelno samo Hrvatska i Mađarska iskazale protivljen­je sankcijama, govori sve o hrvatskoj vanjskoj politici.

- Pametnome je sve jasno, zaključuje prof. dr. Đulabić.

Prevoz učenika

Šest prevoznika u Bijeljini potpisalo je jučer ugovore o subvenciji za prevoz đaka za cijelu ovu kalendarsk­u godinu u ukupnom iznosu od 220.000 KM, javila je Srna. Milan Čuturić iz firme “Čuturić em plus” Bijeljina izrazio je nadu da će ovim biti riješeni problemi sa kojim se suočavaju prevoznici, barem što se tiče poskupljen­ja goriva.

”Za sva preduzeća je ovim ugovorom predviđeno da dobiju subvenciju kako ne bi povećavali cijenu karata za đake. Dobili smo subvenciju od 25 KM po osnovcu”, rekao je Čuturić na konferenci­ji za novinare nakon potpisivan­ja ugovora u Gradskoj upravi.

U Bijeljini oko 1.000 osnovaca koristi usluge prevoza.

Izgradnja nove magistraln­e ceste trebala bi biti okončana do početka turističke sezone

 ?? / annelie BORTOLOTTI ?? Prof. dr. Francesco Palermo: Milanoviće­va nacionalis­tička retorika je zabrinjava­juća
/ annelie BORTOLOTTI Prof. dr. Francesco Palermo: Milanoviće­va nacionalis­tička retorika je zabrinjava­juća
 ?? / MIREN ALJIĆ ?? Centar za autizam u naselju Bukinje
/ MIREN ALJIĆ Centar za autizam u naselju Bukinje
 ?? ?? Prof. dr. jur. Jens Woelk: Članice EU imaju različite stavove
Prof. dr. jur. Jens Woelk: Članice EU imaju različite stavove
 ?? ?? Prof. dr. Vedran Đulabić: Ne očekujem radikalnu promjenu pozicije
Prof. dr. Vedran Đulabić: Ne očekujem radikalnu promjenu pozicije
 ?? ?? Ivan Marić: Ovo je sirotinjsk­i kraj
Ivan Marić: Ovo je sirotinjsk­i kraj
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina