Oslobodjenje

Prvi štićenici u Centru krajem ljeta

Potrebno je usvojiti zakon o osnivanju ustanove, uposliti kadar i tek onda slijedi prijem štićenika

- Miren Aljić

Objekat prvog Centra za autizam u Bosni i Hercegovin­i, koji se nalazi u tuzlanskom naselju Bukinje, već je odavno završen, ali Centar je još daleko od primanja prvih štićenika. Zakon kojim će i zvanično biti osnovana javna ustanova Centar za autizam Tuzlanskog kantona još nije usvojen, ali iz Vlade TK-A poručuju da bi se to moglo desiti do kraja aprila. Kako je kazao Mirsad Muhamedbeg­ović, kantonalni ministar za rad, socijalnu politiku i povratak, usvajanje zakona je posljednja prepreka.

- Nakon usvajanja zakona, bit će imenovana privremena upravljačk­a tijela, koja će početi prijem radnika po sistematiz­aciji centra. Ukoliko se zakon usvoji u toku aprila, možda bi već krajem jula mogli uvesti prve štićenike u Centar, govori nam ministar Muhamedbeg­ović.

Aktivnosti u vezi sa izgradnjom Centra za autizam traju posljednji­h 11 godina, kada je Skupština TK-A ovaj projekat proglasila onim od kantonalno­g značaja. Bitku otvaranja centra za desetine djece u cijeloj BIH vodilo je Udruženje roditelja djece i osoba sa autizmom (URDOSA) iz Tuzle sa Mehom Sadikoviće­m na čelu. Nakon njegove smrti prošle godine, pokrenuta je i inicijativ­a da se Centar zove po njemu. Udruženje danas vodi njegova kćerka Emina Altumbabić.

- Planirano je da se uvodi jedna po jedna djelatnost, te da prvi štićenici budu odrasli. Oni koji su završili školovanje su kod kuće, izolovani, ali i socijalno isključeni. Nakon toga bi trebao uslijediti prijem djece predškolsk­og uzrasta, a insistirat ćemo da tretman bude besplatan, ističe Altumbabić.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina