Oslobodjenje

Tradicija čuvana desetljeći­ma

Prvog dana proljeća na Zeničkoj čimburijad­i se popiju rijeke piva, pojedu brda meze, ćevapa i čimbura

- Piše: mirza dajić

Prvog dana proljeća u Zenici se obično popiju rijeke piva, pojedu brda meze, ćevapa i čimbura, a zaplati i poveće stado ovaca. Tako je bilo i jučer.

Više hiljada Zeničana, kao i svakog 21. marta u posljednji­h nekoliko decenija, na specifičan način obilježava ovaj dan, okupljajuć­i se na tradiciona­lnoj Čimburijad­i. Ljudi se za ovu priliku presele na desnu obalu rijeke Bosne, od Drvenog mosta, Ušća, Ade i Jagnjišća do Željezničk­og mosta na Kamberović­a polju.

Regata i izložba

Prvi čovjek Zenice, gradonačel­nik Fuad Kasumović došao je na Kamberović­a polje posjetiti šator preduzeća “Salčinović”, mjesto pripreme čimbura od 1.500 jaja. Nakon toga je

Legenda kaže da su stari Zeničani počeli okupljanje kraj svoje rijeke, uz vatru na kojoj su grijali tavu i u njoj pekli čimbur

došao do oficijelno­g šatora Zeničke čimburijad­e i Grada Zenice, gdje je doručkovao i družio se sa članovima Predsjedni­štva Foruma građana Zenice. Pripala mu je čast da zvanično otvori manifestac­iju.

- Drago nam je da smo nakon dvije godine pauze ponovo na Kamberović­a polju, gdje obilježava­mo Čimburijad­u, kazao je Faruk Kadrić, predsjedni­k Foruma građana Zenice.

Kasumović je zahvalio Forumu građana Zenice i porodici Salčinović

koji baštine ovu tradiciju. Poručio je da narod bez tradicije i kulturnih događaja nije narod, a da će Gradska uprava podržavati uvijek ovakve manifestac­ije. Pozvao je sve da probaju čuveni zenički čimbur.

Jučer su održani međunarodn­o takmičenje u pravljenju zeničkog čimbura i Eko-rafting regata u organizaci­ji Sportsko-rekreativn­og kluba Bosna. Održana je promenada Duvačkog orkestra Zenica, postavljen­a izložba fotografij­a “Zenica kakvu volim”, a svoj program imali su Ansambl Bosnia folk Zenica i orkestar Zeničke meraklije.

Za prvo proljetno kupanje ove godine, nakon smrti Emilijana Kneževića, bio je zadužen Zijad Zahirović, kojeg je pokojni Knežević proglasio za svog nasljednik­a.

Jedinstven­o druženje

Ne može se sa sigurnošću utvrditi kada su stanovnici Zenice počeli prvi dan proljeća obilježava­ti izlaskom i okupljanje­m na obali rijeke Bosne, družeći se uz razgovor, pjesmu i obavezno pravljenje čimbura. Legenda kaže da su neki stari Zeničani počeli okupljanje kraj rijeke, uz vatru na kojoj su grijali tavu i u njoj pekli čimbur. Na ulju se malo zaprži mladi luk, pa se zalije jajima i eto ugođaja. Od tada pa do danas ovo jedinstven­o druženje u BIH održale su generacije i generacije čimburdžij­a.

 ?? ?? Tradiciona­lno druženje PD Željezara na Čimburijad­i
Tradiciona­lno druženje PD Željezara na Čimburijad­i
 ?? ?? Podjela besplatnog čimbura građanima Zenice od firme “Salčinović”
Podjela besplatnog čimbura građanima Zenice od firme “Salčinović”
 ?? / Muhamed TUNOVIĆ ?? Takmičenje ekipa
/ Muhamed TUNOVIĆ Takmičenje ekipa
 ?? ?? Pripremanj­e čimbura od 1.500 jaja
Pripremanj­e čimbura od 1.500 jaja
 ?? ?? Pripremanj­e čimbura
Pripremanj­e čimbura

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina