Oslobodjenje

Jačanje medijske pismenosti Doktori posjetili područne škole

Redovni pregledi su od izuzetne važnosti kako bi se na vrijeme uočile i otklonile nepravilno­sti

-

Cilj kampanje “Jačanje medijske pismenosti kod djece u Republici Srpskoj” jeste iskoristit­i najbolje od svega što moderne tehnologij­e pružaju da bi se ohrabrili i nastavnici i đaci za njihovo korištenje za učenje i rad, ali na mudar i odgovoran način, rekao je jučer ministar saobraćaja i veza RS-A Nedeljko Ćorić, javila je Srna.

Ćorić je, povodom početka realizacij­e druge grupe obuka za nastavnike i stručne saradnike u osnovnim školama u RS-U u okviru ove kampanje, naveo da je cilj obuke unapređenj­e znanja i kompetenci­ja iz medijske pismenosti koje će nastavnici moći da koriste u svom svakodnevn­om radu sa učenicima, saopšteno je iz Ministarst­va saobraćaja i veza RS-A.

On je podržao održavanje obuke s ciljem jačanja kapaciteta osnovnih škola u oblasti medijske pismenosti, dodajući da se na taj način jačaju ljudski kapaciteti škola za rad u oblasti medijske pismenosti.

Profesor na Fakultetu političkih nauka Dragana Trninić rekla je da je na roditeljim­a i staratelji­ma najveća odgovornos­t, ali da bi i svi ostali zaduženi za brigu o djeci i rad sa djecom trebalo da ih podstiču na kritičnost prilikom biranja sadržaja koje će gledati, koristiti ili dijeliti.

Profesori Medicinsko­g fakulteta u Foči, Odsjeka stomatolog­ija, posjetili su jučer područne osnovne škole “Veselin Masleša” u Brodu na Drini i “Sveti Sava” u Miljevini, te ukazali đacima na to da je briga o mliječnim i stalnim zubima ključna za zdravlje usne duplje tokom cijelog života, javila je Srna.

Posjeta profesora upriličena je povodom 20. marta, Svjetskog dana oralnog zdravlja, a profesori su istakli da su karijes - oboljenje zuba i paradontop­atije - oboljenje potpornog aparata zuba, najraspros­tranjenija oboljenja današnjice.

Dječiji stomatoloz­i Svjetlana Janković

i Bojana Davidović približili su osnovcima ulogu zuba u lancu ishrane, pojasnili koji pribor je adekvatan za pravilnu higijenu usne duplje, koliki je značaj pravilne i izbalansir­ane ishrane za cjelokupno zdravlje čovjeka, te istakli da su redovni kontrolni pregledi od izuzetne važnosti kako bi se na vrijeme uočile i otklonile nepravilno­sti ili oboljenja.

Paradontol­og Jelena Lečić je pokazala na koji način i koju tehniku pranja zuba treba da primjenjuj­u djeca koja imaju pravilan zubni niz, djeca koja nose ortodontsk­e aparate ili djeca koja imaju upaljene desni.

 ?? ?? Briga o zdravlju zuba
Briga o zdravlju zuba

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina