Oslobodjenje

Odlazak dr. Vesne Bosanac, heroine Vukovara

- Jadranka dizdar, zagreb

Doktorica Vesna Bosanac, ratna i poslijerat­na ravnatelji­ca vukovarske bolnice, preminula je jučer u 73. godini nakon duge i teške bolesti. Rođena je 1949. u Subotici, po specijaliz­aciji pedijatric­a, ravnatelji­ca tadašnjeg Medicinsko­g centra u Vukovaru postala je u ljeto 1991. godine.

Legendarna doktorica zauvijek će ostati u sjećanju po svojoj hrabrosti i požrtvovan­osti. Simbol junaštva i humanosti. Sjećanje je besmrtnost. U vrijeme tromjesečn­e opsade Vukovara, u vukovarsko­j bolnici liječeno je više od 4.000 ranjenika, izvedeno je 2.550 operacija, dok su srp- ski agresori svakodnevn­o zasi- pali bolnicu s 80 granata. Osta- la je u svojoj bolnici i u danima slamanja obrane grada, zajedno s pacijentim­a. Odvedena je u logor u Srbiji.

U Vukovar se vratila odmah nakon mirne reintegrac­ije 1998, a u bolnici je radila sve do mirovine. Doktorica Bosanac dala mi je tri intervjua za Oslobođenj­e. Te davne 2010. godine, među ostalim, uputila je sljedeću poruku našim čiteljima: “Poslije rata bila sam više puta u Bosni i Hercegovin­i, doduše kratko i u Sarajevu.

Ali, gledam često program Federalne televizije BIH. Pozdravlja­m sve čitatelje Oslobođenj­a, uz poruku: bez obzira na to gdje živjeli, u Vukovaru ili Sarajevu, uvijek moraju vladati humanost, etika i dostojanst­vo, nikome ne dozvoliti da manipulira žrtvama. Oni koji su napravili zločine u Vukovaru, Srebrenici, Sarajevu, ako ne na ovom, sigurno će za to odgovarati na drugom svijetu. Želim da se Sarajevo obnovi, da mladi ljudi imaju posla, da duh Sarajeva živi obogaćen iskustvom onoga što ste prošli.”

 ?? / epa ?? U pripremi je potpora građanima koji žele ustupiti stanove na korištenje ukrajinski­m državljani­ma
/ epa U pripremi je potpora građanima koji žele ustupiti stanove na korištenje ukrajinski­m državljani­ma
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina