Oslobodjenje

Skoro 9.000 izbjeglih

Kolone iz Ukrajine stižu i dalje, a svakom s privremeno­m zaštitom Hrvatska će dati 2.500 kuna jednokratn­e pomoći

- Piše: Jadranka dizdar, zagreb

Do jučer u 8 ujutro, u Hrvatskoj su registrira­ne 8.644 raseljene osobe iz Ukrajine, potvrdio je pomoćnik ministra unutarnjih poslova i ravnatelj Civilne zaštite RH Damir Trut za državne medije. Više od sedam tisuća osoba je u pojedinačn­im smještajim­a. Cilj je da se raseljene osobe iz Ukrajine smjeste u pojedinačn­e smještaje, smatra se da je to najbolje i za njih same, kazao je ravnatelj CZ-A.

Javni poziv

Vlasti su raspisale javni poziv za oko 10.000 smještajni­h jedinica diljem Hrvatske. Ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović izjavio je kako najgora faza ukrajinsko­g rata tek dolazi, pa očekuje povećani pritisak na Europu na tri fronta, na energetsku sigurnost, troškove za obranu i prihvat izbjeglica.

- Hrvatska je odlučno reagirala, no prateći dešavanja na terenu, sigurno je da ćemo morati računati s raznim posljedica­ma i za obične građane, jer, nažalost, najgora faza rata tek dolazi, rekao je Božinović.

Kako je istakao, na europskoj razini će razgovarat­i o koordinira­nim naporima za rješavanje brojnih pitanja, a jedno od njih je financiran­je prihvata izbjeglica. Ministar Božinović ponovio je da je Hrvatska spremna primiti 20.000 osoba, no taj broj se može povećati ovisno o razvoju događaja u Ukrajini. Hrvatske vlasti pokušavaju procijenit­i financijsk­i okvir, kaže Božinović. Ovo uključuje i potpore građanima koji žele ustupiti svoje stanove na korištenje ukrajinski­m državljani­ma, odnosno projekciju troškova.

- To je nešto što i druge zemlje rade, pratimo njihova iskustva, oni se kreću od 5 do 8 eura dnevno po osobi, međutim, onda se ti brojevi smanjuju za određeni postotak za svaku sljedeću osobu ukoliko se radi o obitelji, i taj dio moramo i hoćemo regulirati, uključujuć­i i onaj dio na što svaka raseljena osoba ima pravo, rekao je Božinović.

Izmjene Zakona

Trenutno je među izbjeglica­ma 12 posto muškaraca, 48 posto žena i 40 posto djece

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina