Oslobodjenje

U Srbiji više od 3.000 ukrajinski­h izbjeglica

Kroz Srbiju je do sada prošlo više od 13.000 izbjeglih, a većina njih se nije zadržavala

- Jelena Aleksić, Beograd

Srbija nije uvela sankcije Rusiji, ali jeste osudila napad na Ukrajinu ponudivši pomoć žiteljima ove zemlje koji od početka meseca napuštaju svoje domove tražeći utočište širom planete. Kroz Srbiju je do sada prošlo više od 13.000 izbeglih, a većina njih se nije zadržavala. U ovom trenutku u zemlji je oko 3.200 izbeglica iz Ukrajine, saopštio je juče Vladimir Cucić iz Komesarija­ta za izbeglice i migracije.

Djeca u školi

On objašnjava da je većina ljudi smeštena kod rođaka, prijatelja ili poslovnih partnera, a da se jedan broj samostalno snašao. “U našim centrima je bilo jutros 48, očekujemo u toku dana da će ih, prema najavi, biti 63”, rekao je Cucić, dodajući da su izbeglice uglavnom smeštene u Obrenovcu i Vranju, a da se po potrebi otvaraju tačke u Beogradu i Subotici.

”Sedmoro ili osmoro dece je čak krenulo u osnovne škole, a očekujemo da još jedan broj relativno skoro krene u školu - osnovnu i srednju. U Srbiju dolaze uglavnom žene sa malom decom i tinejdžeri”, preneo je Cucić, rekavši još da su im u Srbiji obezbeđeni najkvalite­tniji uslovi.

”U Vranju, na primer, imamo dvokrevetn­e i trokrevetn­e sobe sa kupatilama. U tim prostorima imamo ambulante, predškolsk­u ustanovu, dnevnu sobu, trpezariju”, nabraja Cucić.

U međuvremen­u, udruženje Ukrajinaca u Srbiji organizova­no danima sakuplja humanitarn­u pomoć ukrajinsko­m narodu. Kampanju je pokrenuo Nacionalni savet ukrajinske nacionalne manjine, a pomoć prikupljaj­u udruženja Ukrajinaca u nekoliko mesta u Vojvodini. Samo je Društvo srpsko-ukrajinsko­g prijateljs­tva sakupilo tri kombija hrane i sredstava za higijenu koja su transporto­vana do Ukrajine.

Protesti podrške

Podsetimo, od početka sukoba u Ukrajini u Srbiji se s vremena na vreme održavaju protesti podrške i Rusiji i Ukrajini. Poslednji antiratni skup održan je u Beogradu nedelju pod parolom “Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi, zajedno protiv rata u Ukrajini”. Skup je počeo kod spomenika Knezu Mihailu, gde je istaknut transparen­t na kome je na ruskom jeziku pisalo “Ne ratu”, a okupljeni su nosili veliki broj transparen­ata, među kojima se ističu: “Stop Putinu”, “Neka svetom vlada mir”...

 ?? ?? Žene u crnom na protestu protiv rata
Žene u crnom na protestu protiv rata

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina