Oslobodjenje

Rusi izveli raketni n

Osam osoba je poginulo u napadu na tržni centar u kijevskom okrugu Podilski, a posebno teška situacija je u Mariupolju, gdje je zarobljeno 300.000 ljudi

-

Najmanje osam osoba poginulo je u napadu ruske vojske na tržni centar u kijevskom okrugu Podilski kasno u nedjelju, saopštile su jučer lokalne vlasti, prenosi Anadolija.

”Oružane snage Ruske Federacije, koristeći sredstva ratovanja zabranjena međunarodn­im pravom, izvele su u nedjelju uvečer raketni napad na kijevski okrug Podilski. Prema preliminar­nim podacima, tržni centar je uništen usljed granatiran­ja i vatre”, objavilo je ukrajinsko tužilaštvo na Telegramu.

Iz tužilaštva su saopštili da se na mjestu događaja nalaze spasilački timovi i službenici za provođenje zakona. Gradonačel­nik Kijeva Vitalij Kličko najavio je jučer policijski sat u glavnom gradu od 20 do 7 sati sutra po lokalnom vremenu. Prodavnice, apoteke i pumpe danas neće raditi.

”Pozivam sve da ostanu kod kuće ili u skloništim­a kada se oglase sirene”, rekao je Kličko.

Odbacili ultimatum

Ukrajina je odbacila ruski ultimatum kojim se ljudima u opkoljenom gradu Mariupolju nudi siguran prolaz iz luke ako se predaju. Prema prijedlogu Rusije, civilima bi bilo dopušteno da odu ako ukrajinski vojnici polože oružje. Ali Ukrajina je to odbila, rekavši da nema govora o predaji strateškog lučkog grada, javlja BBC.

Vjeruje se da je tamo zarobljeno oko 300.000 ljudi, zaliha hrane i lijekova je sve manje, a ulazak pomoći je blokiran.

Stanovnici se već sedmicama nalaze pod teškim ruskim bombardova­njem, bez struje i vode.

Visoki predstavni­k EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell optužio je Rusiju da je počinila ratne zločine u Ukrajini, posebno u lučkom gradu Mariupolju, gdje su ubijene stotine civila, javila je Fena. Kaže da je Rusija izgubila bilo kakvo pravo na davanje lekcija o moralu i

Visoki predstavni­k EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell optužio je Rusiju da je počinila ratne zločine u Ukrajini

podvlači da je “i ratovanje podložno zakonu”.

Međunarodn­i krivični sud u Nizozemsko­j prikuplja dokaze o eventualni­m ratnim zločinima u Ukrajini, ali Rusija, kao i Sjedinjene Američke Države, ne priznaje nadležnost Tribunala. Irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney kaže da je njegova zemlja otvorena za druge mehanizme odgovornos­ti u pogledu zločina koji se trenutno čine u Ukrajini.

Francuska pomno prati i evidentira sve činjenice ratnih zločina koje je Rusija počinila u Ukrajini, rekao je francuski ambasador u Ukrajini Etienne de Poncins na jučerašnjo­j konferenci­ji za medije, prenosi Ukrinform.

- Snimamo sve što se može smatrati ratnim zločinom. Informacij­e o tome dobijamo direktno od izvora i od ukrajinski­h vlasti, sa kojim

 ?? / epa ?? U avionu je bilo 132 ljudi
/ epa U avionu je bilo 132 ljudi
 ?? / anadolija ?? Ukrajinci ne pristaju na predaju u Mariupolju
/ anadolija Ukrajinci ne pristaju na predaju u Mariupolju

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina