Oslobodjenje

Biden dolazi u Evropu da podrži saveznike

-

smo su u stalnom kontaktu, rekao je De Poncins.

Ukrajinska vojska otvorila je vatru na teritoriju samoprogla­šene Donjecke narodne republike (DNR) 26 puta u posljednja 24 sata, saopštila je jučer misija DNR u Zajedničko­m centru za kontrolu i koordinaci­ju, javila je Srna. Izvori navode da su tokom granatiran­ja korišteni višecjevni raketni bacači, minobacači različitog kalibra, artiljerij­a, te ručni protivtenk­ovski bacači granata.

Ukrajinska vojska gađala je Petrovski okrug u Donjecku iz višecjevni­h raketnih sistema grad, ispalivši 55 raketa.

Generalšta­b ukrajinske vojske saopćio je da je od početka rata u toj zemlji ubijeno 15.000 ruskih vojnika, javila je Anadolija. Rusija je 24. februara započela napad na Ukrajinu, a u saopćenju Generalšta­ba ukrajinske vojske navodi se da su ukrajinske snage nanijele velike gubitke ruskoj vojsci.

U saopćenju se navodi da su ukrajinske snage uništile 97 ruskih vojnih aviona, 121 helikopter, 498 tenkova, 1.535 oklopnih vozila, 240 topova, 80 raketnih sistema i 45 protuzračn­ih sistema. Iz Kijeva, također, tvrde da je ruska vojska u Ukrajini izgubila i 969 vozila, tri laka čamca, 60 cisterni i 24 bespilotne letjelice.

Oštećen spremnik

Vrlo otrovan amonijak curio je jučer ujutro iz hemijske tvornice u gradu Sumiju na sjeveroist­oku Ukrajine, prenijela je Hina. Dmitro Živicki, čelnik regionalne uprave Sumija, obavijesti­o je javnost o curenju i apelirao na sve stanovnike u radijusu od pet kilometara od hemijske tvornice da se sklone u podrume ili stanove u prizemlju gdje je to moguće kako bi izbjegli kontakt s otrovnom hemikalijo­m.

Nema opasnosti za javnost nakon curenja amonijaka iz hemijske tvornice u Sumiju, objavila je ukrajinska civilna zaštita.

Državna civilna zaštita kazala je kako je riječ o manjem curenju amonijaka. Spremnik je oštećen u granatiran­ju, a zahvaćeno područje je zatvoreno, navodi se u objavi civilne zaštite na Telegramu. Dodaje se da je jedan zaposlenik tvrtke povrijeđen.

Američki predsjedni­k Joe Biden je svom ovosedmičn­om putovanju u Evropu dodao i posjetu Poljskoj radi hitnih razgovora s NATO-OM i evropskim saveznicim­a, dok ruske snage i dalje granatiraj­u gradove i zarobljava­ju civile u Ukrajini, prenijela je Fena.

”Biden će prvo otputovati u Bruxelles, a zatim u Poljsku, kako bi se sastao s tamošnjim čelnicima”, rekla je glasnogovo­rnica Bijele kuće Jen Psaki.

Poljska je ključni saveznik u ukrajinsko­j krizi. U Poljskoj se nalaze hiljade američkih vojnika i prima više ljudi koji bježe od rata u Ukrajini, više od dva miliona, nego bilo koja druga država usred najveće evropske izbjegličk­e krize u posljednji­h nekoliko desetljeća.

”Biden će otputovati u Varšavu na bilateraln­i sastanak s predsjedni­kom Andrzejem Dudom koji je zakazan za subotu.

Vrlo otrovan amonijak curio je jučer ujutro iz hemijske tvornice u gradu Sumiju na sjeveroist­oku Ukrajine

Hitni razgovori s NATO-OM i evropskim saveznicim­a slijede u jeku ruske invazije na Ukrajinu

On će razgovarat­i o odgovoru SAD-A, zajedno sa saveznicim­a i partnerima, na humanitarn­u krizu i krizu ljudskih prava koju je stvorio neopravdan­i i ničim izazvan rat Rusije protiv Ukrajine”, izjavila je Psaki, prenosi Associated Press.

Uoči putovanja Biden će razgovarat­i o ratu u Ukrajini s francuskim predsjedni­kom Emmanuelom Macronom, njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, italijansk­im premijerom Mariom Draghijem i britanskim premijerom Borisom Johnsonom.

 ?? / anadolija ?? Tržni centar je potpuno uništen
/ anadolija Tržni centar je potpuno uništen
 ?? / epa ?? Planirana je posjeta Bruxellesu i Varšavi
/ epa Planirana je posjeta Bruxellesu i Varšavi
 ?? / epa ?? Andrzej Duda
/ epa Andrzej Duda

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina