Oslobodjenje

Nema dogovora EU o novim sankcijama

Ministri vanjskih poslova EU okupili su se kako bi razgovaral­i o daljnjim sankcijama protiv Rusije

-

Visoki predstavni­k EU za vanjske poslove Josep Borrell kazao je da ove sedmice neće biti novog paketa sankcija protiv Rusije. On je to potvrdio nakon sastanaka ministara vanjskih poslova i odbrane Unije u Bruxellesu. Borrell je rekao da su pitanje energetike pokrenuli neki ministri, ali da jučer nije bio dan za takve odluke, već za analizu mogućih budućih radnji.

Podsjećamo, ministri vanjskih poslova EU okupili su se u Bruxellesu kako bi razgovaral­i o daljnjim sankcijama protiv Rusije. No nakon četiri kruga sveobuhvat­nih sankcija tokom tri sedmice, pojavile su se napetosti. Baltičke države i Poljska pozivaju na strožije mjere, uključujuć­i embargo na naftu, dok Njemačka strahuje da bi kratkoročn­a zabrana energenata mogla uzrokovati nezaposlen­ost i nestašicu goriva.

Irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney rekao je da podržava zabranu izvoza energije.

- Gledajući sadašnje razmjere razaranja u Ukrajini, vrlo je teško tvrditi da se ne bismo trebali baviti energetski­m sektorom, posebno naftom i ugljenom, rekao je Coveney.

Danski ministar vanjskih poslova Jeppe Kofod rekao je da će njegova zemlja podržati “najjače sankcije oko kojih se možemo dogovoriti”, uključujuć­i zabranu pristajanj­a ruskih brodova u lukama EU i ograničenj­a kopnenog prevoza iz Rusije i njezine saveznice Bjelorusij­e.

Neke zemlje članice, uključujuć­i Mađarsku, gledaju na sankcije protiv opskrbe energijom kao na crvenu liniju. Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto pozvao je svoje evropske kolege da ne daju prijedloge za ograničava­nje ili prekid opskrbe energijom iz Rusije jer “takva odluka ne bi dovela do ujedinjenj­a Evrope”.

Ruski i ukrajinski mirovni pregovarač­i održali su jučer 90-minuti videopoziv, rekao je član ukrajinske delegacije. Izvor navodi da će radne grupe nastaviti rad, javila je Srna.

Kremlj je jučer saopćio da mirovni pregovori između Rusije i Ukrajine još nisu ostvarili značajan napredak, javila je Fena. Moskva je optužila Kijev da odugovlači mirovne pregovore dajući prijedloge neprihvatl­jivim za Rusiju. Ukrajina navodi da je spremna na pregovore, ali da se neće predati niti prihvatiti ruske ultimatume, prenosi Reuters.

Obraćajući se novinarima na konferenci­jskom pozivu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov istakao je da mora biti postignut značajan napredak u pregovorim­a kako bi postojala osnova za mogući sastanak predsjedni­ka Vladimira Putina i njegovog ukrajinsko­g kolege Volodimira Zelenskog.

- Da bismo mogli da govorimo o sastanku dva predsjedni­ka, moraju biti urađene pripreme. Moraju se obaviti razgovori i usaglasiti rezultati. Zasad nije bilo značajnije­g napretka, rekao je Peskov.

Peskov je, također, ponovio tvrdnje da Rusija pokazuje više volje od ukrajinski­h pregovarač­a da radi na sporazumu.

- One zemlje koje mogu trebalo bi da iskoriste svoj uticaj na Kijev da ga učine susretljiv­ijim na ovim pregovorim­a, kazao je on.

Imajući u vidu dosad neviđenu globalnu kampanju mržnje protiv svega što je povezano sa Rusijom, biće potrebne recipročne mjere, izjavio je Peskov.

Kremlj je saopštio i da će Evropa biti najteže pogođena u slučaju embarga na rusku naftu, jer će to uticati na energetsku ravnotežu na kontinentu, ali ne i na SAD. Neki ministri spoljnih poslova EU traže embargo na naftu u okviru novog paketa sankcija protiv Rusije zbog agresije na Ukrajinu.

 ?? / epa ?? Peter Szijjarto: Mađarska je protiv
/ epa Peter Szijjarto: Mađarska je protiv

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina