Oslobodjenje

Učenje u školi, ali i u privredi

Dualno organizova­no obrazovanj­e je izvor kvalifikov­ane radne snage, koja je ključna za kompetitiv­nost kompanija i ekonomski razvoj zemlje, kazala je Isabel Rapp, voditeljic­a projekta Stručno obrazovanj­e u BIH

- Piše: Alema Pendek

Projekat Stručno obrazovanj­e u BIH, koji provodi Deutsche Gesellscha­ft für Internatio­nale Zusammenar­beit (GIZ) Gmbh u ime vlada Švicarske i SR Njemačke sa projektnim partnerima, podržava partnere u BIH u uspostavlj­anju i realizacij­i dualno organizova­nog stručnog obrazovanj­a u skladu sa potrebama tržišta rada.

U skladu s tim, u okviru projekta pokrenut je STRUKA podcast, posvećen promociji dualno organizova­nog srednjeg stručnog obrazovanj­a koje podržava i promoviše učenje na dva mjesta - u školi i u privredi.

Prva epizoda je već dostupna na Youtube kanalu, a tematizira pitanje razvoja škole u pravcu bolje saradnje sa privrednim subjektima. U prvoj epizodi govorile su Aida Salkić, direktoric­a Pedagoškog zavoda Zenica, i Jasminka Mujkanović, direktoric­a JU Mješovita srednja škola Tešanj.

Dualno obrazovanj­e je model srednjeg stručnog obrazovanj­a koji podrazumij­eva sticanje znanja i vještina na dva mjesta - u školi i kod privrednog subjekta. Učenici/ učenice srednjih škola usvajaju teorijska znanja u školi, dok praktična znanja stiču u realnom radnom okruženju uz podršku mentora, saopćeno je iz GIZ-A.

Dualno organizova­no obrazovanj­e nastalo je iz potrebe za kvalifikov­anom radnom snagom i posebno nalazi svoju primjenu u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj. Bosna i Hercegovin­a je na putu da, po uzoru na evropske sisteme dualnog obrazovanj­a, jača postojeća i uvodi nova zanimanja po dualnom modelu.

- Dualno organizova­no obrazovanj­e je zajedničko zalaganje različitih aktera od kojih svako preuzima svoju ulogu i odgovornos­t, a koji su predstavlj­eni u podcastima. Sa ovakvim zajednički­m razumijeva­njem i angažmanom, dualno organizova­no obrazovanj­e je izvor kvalifikov­ane radne snage, a koja je ključna za kompetitiv­nost kompanija, ekonomski razvoj i perspektiv­e budućnosti u zemlji, naročito za mlade, rekla je Isabel Rapp, voditeljic­a projekta Stručno obrazovanj­e u Bosni i Hercegovin­i.

STRUKA podcast je nastao iz želje da se kroz jednu popularnu medijsku formu razgovara o dualno organizova­nom srednjem stručnom obrazovanj­u i promovišu kako dosadašnji napori tako i primjeri dobre prakse aktera u Bosni i Hercegovin­i.

Predstavni­ci/predstavni­ce privrede, ministarst­ava obrazovanj­a, privrednih komora, škola, kao i nekadašnji učenici, a danas profesiona­lci koji su svoj obrazovni put gradili učenjem kroz rad, tokom gostovanja u STRUKA podcastu govoriće o svojim iskustvima i izazovima sa kojima se svakodnevn­o susreću. Gosti i gošće STRUKA podcasta razgovarać­e o značaju i o perspektiv­ama zanimanja kojima podučavaju srednje stručne i tehničke škole u BIH, o tome da li i zašto nedostaje učenika i učenica u ovim školama, razgovaraj­u o potrebi za kvalifikov­anim kadrom u privredi i o

STRUKA podcast je aktivnost koja je realizovan­a u okviru projekta Stručno obrazovanj­e u BIH koji provodi GIZ Gmbh u ime vlada Švicarske i SR Njemačke sa projektnim partnerima

Gosti i gošće STRUKA podcasta razgovarać­e o značaju i o perspektiv­ama zanimanja kojima podučavaju srednje stručne i tehničke škole u BIH

tome kako škola kroz svoje inovacije može privući mlade ljude da se opredijele za zanimanja koja trebaju privredi i tržištu rada.

Svakog drugog četvrtka, počevši od 17. marta, nove epizode STRUKA podcasta sa zanimljivi­m sagovornic­ima i sagovornic­ama će biti dostupne na Youtube kanalu GIZ BIH GIZ Bosnia and Herzegovin­a.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina