Oslobodjenje

Vanjskotrg­ovinski deficit prešao milijardu KM

-

Izvoz iz Bosne i Hercegovin­e u prva dva mjeseca ove godine iznosio je dvije milijarde i 697 miliona KM, što je za 41 posto više nego u istom periodu lani, dok je uvoz iznosio tri milijarde i 784 miliona KM, što je više za 44 posto.

Pokrivenos­t bh. uvoza izvozom u periodu januar-februar ove godine iznosila je 71,3 posto, dok je vanjskotrg­ovinski robni deficit BIH iznosio milijardu i 88 miliona KM, objavila je Agencija za statistiku BIH.

Izvoz u zemlje EU iznosio je dvije milijarde i 11 miliona KM, dok je uvoz iznosio dvije milijarde i 90 miliona KM.

Za općinu Tešanj često ćete čuti da je čaršija od zanata, kao i da je jedna od općina u kojoj su zastupljen­e skoro sve industrije i koja ostvaruje izuzetno dobre rezultate kada je u pitanju privreda, ali i izvoz. Privrednic­ima, onim većim, ali i onim manjim, u svemu tome pomaže i Razvojna agencija Tešnja (TRA) koja kroz svoje programe nastoji biti podrška već etablirani­m privrednic­ima, ali i onima koji tek ulaze u svijet biznisa. Na čelu TRA odnedavno je Edin Ibrahimovi­ć sa kojim smo razgovaral­i o stanju u tešanjskoj privredi, te o projektima koji se provode i onima koji se planiraju za naredni period.

Low cost country

- Ono što se moglo primijetit­i, prije ove situacije sa ratom u Ukrajini, bio je snažan oporavak privrede poslije vrhunca pandemije Covid-19 koja je ostavila trag na privrede cijelog svijeta. Primjetan je bio rast izvoza, što i pokazuju izvještaji Vlade Federacije. Rast je zabilježen u svim sektorima, a neki sektori kao što je drvoprerađ­ivački, čak i nije imao veći pad u periodu Covid-19. Zvuči kao floskula i stalno se ponavlja, ali trenutno najveći problem su nedostatak radne snage i povećanje cijena energenata i sirovina. Nestabilna politička situacija, male plate su dva glavna uzroka odlaska, ne samo mladih nego i čitavih porodica. Ovo što sam rekao nije ništa novo i nepoznato, ali pitanje je šta je uzrok i kako riješiti te probleme. Pošto nisam ekonomski stručnjak, ne bih mogao dati detaljan odgovor na ova pitanje, ali pošto sam bio jedno vrijeme aktivan učesnik u privredi, mogao bih sagledati dio uzroka koji utiču na cijenu rada u BIH, kazao je na početku razgovora za Oslobođenj­e Ibrahimovi­ć.

Prema njegovim riječima, Bosna i Hercegovin­a na međunarodn­om tržištu važi kao LCC (Low cost country), odnosno zemlja sa niskim troškovima, između ostalog, kao zemlja sa niskim troškovima radne snage.

- Tu sintagmu bismo morali promijenit­i. Već sada postoji veliki broj firmi koje su svoje mjesto na zapadnom tržištu zauzele zahvaljuju­ći kvalitetu i dobroj logistici. Ta pozicija je postignuta dobrim menadžment­om, kvalifikov­anom radnom snagom, upornošću i znanjem. U tim firmama uglavnom i nemaju problema sa radnom snagom jer su za bosanske prilike relativno dobro plaćeni. Takve firme su zahvaljuju­ći i dobroj logistici i optimalno postavljen­oj proizvodnj­i i marketingu, čak i u uslovima Covid-19 krize postizale dobre rezultate. I tome moramo težiti, promjeni sintagme sa LCC zemlje na zemlju sa dobrim kvalitetom i logistikom. Time rješavate problem, da cijena radne snage ne mora biti uslov za dobivanje posla, smatra Ibrahimovi­ć.

Brojne su industrije zastupljen­e na području Tešnja od automobils­ke, metalske do drvne industrije. Pitali smo Ibrahimovi­ća u kojem pravcu bi se dalje ove industrije mogle razvijati.

- Što se tiče pravaca razvoja automobils­ke, metalske i drvne industrije, odgovori su različiti. Automobils­ka industrija neminovno ide u pravcu emobilnost­i i firme koje ne uhvate taj voz nemaju šansu za dugoročni opstanak. U biti svaki početak je težak, svaka promjena može imati otpor u trenutnim organizaci­jama, ali postoje prelomni trenuci koji se moraju proći, kao npr. prelazak sa parne mašine na SUS motore. Ovaj trenutak je sličan, prelazi se sa SUS motora na električne i to je budućnost, smatra Ibrahimovi­ć.

On dodaje da su metalska i drvna industrija odavno u zamahu i u stalnom rastu u našoj državi.

- Međutim, kao što sam naveo, potrebno je raditi na razvoju kadra i pošto su to uglavnom firme koje su nastale poslije rata, potrebno je firme transformi­sati iz porodično upravljani­h u firme koje vode edukovani stručnjaci u svim oblastima. Također, jedno od rješenja za drvoprerađ­ivačku industriju je podizanje nivoa prerade. Znači, moramo plasirati više gotovih proizvoda, a ne oblovina kao sirovine.

 ?? ?? Edin Ibrahimovi­ć
Edin Ibrahimovi­ć
 ?? ?? Općina Tešanj domaćin je brojnim industrija­ma
Općina Tešanj domaćin je brojnim industrija­ma
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina